Hlavní obsah

Obří centrum Amazonu? Lepší by byly obří lány brambor, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Stává se Česko skladištěm Evropy? Čtenáři diskutují o stavbě centra u Kojetína.

Reklama

U Kojetína na Přerovsku vznikne největší průmyslová budova v Česku v podobě distribučního centra budovaného pro společnost Amazon. Jak vnímají stavbu dalšího gigantického skladiště čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o chystané stavbě obřího skladu Amazonu u Kojetína na Přerovsku.

Jindřich Pokorný: A neříkají naši politici už několik let, že zarazí další stavby obřích skladů, protože jinak začneme fungovat akorát jako jeden megasklad a nic se u nás nebude vyrábět? Že díky stavbě stále nových a nových skladů se z nás stane akorát tranzitní země s obrovským množstvím kamionů na silnicích. Takže všichni tady nakonec budou pracovat akorát ve skladech, protože tu nic jiného nebude. Prostě bych Amazonu další sklady na našem území nepovolil. Pokud chce další, tak ať si je postaví v jiné zemi.

Marek Nadlecka: Moc lidí z Kojetína tam pracovat nebude, protože kdo chce pracovat, už pracuje, a ty ostatní nepřemluvíš. Ale vlakem se tam dostanou za prací ze severní i jižní Moravy. Lidí v produktivním věku v okolních vesnicích moc není. Proto tam lidé z Kojetína kupují nemovitosti, které budou potřeba na pronájem. Půjde o vícepatrový objekt vytápěný tepelnými čerpadly, na střeše fotovoltaika. Výsadba 300 stromů v areálu a 200 stromů v Kojetíně, broukoviště, ještěrkoviště, hmyzí hotel, chov včel je super, to chválím. Samotný objekt zabere „jen“ 51tisíc metrů čtverečních půdy po cukrovaru a snad se v budoucnu nebude rozšiřovat na úkor zemědělské půdy.

Vladimír Libich: Jen pumpování zbytných předmětů lidem, kteří svojí rozežraností už nevědí, co by chtěli, inflace neinflace. Další plundrování, další exhalace do ovzduší. Nebo snad budou kamiony na elektřinu? No to si pište, že nebudou, nikdy. Naopak jich bude stále více. A pracovní místa? Jsou sice fajn, ale co je to za profese? Skladníci, expedienti? Zase další „montovna”? Kde budou ty zlaté české ručičky, šikovní řemeslníci?

Milena Martinová: Místo obřího skladu by byly lepší obří lány brambor a obilí. Za chvíli tu nic nebude, jen sklady.

Zdeněk Miluška: Mají pravdu, že staví na místě bývalého cukrovaru, ale jen okrajově. Jednak cukrovar nebyl tak velký a navíc větší část plochy po zbouraném cukrovaru již léta zabírá solární elektrárna. Možná tak samotná stavba, ale vše ostatní (parkoviště, příjezdové komunikace) stojí na orné půdě. Zaměstnanost to v Kojetíně také nevyřeší, neboť kdo v Kojetíně chce pracovat, ten pracuje, a ostatní nemají zájem.

Miloslav Tesař: A opět budeme mít orné půdy na Hané méně. Kovoskleněných budov se nenajíme – zejména, když nás čeká největší světová krize. Zřejmě jim poskytujeme lepší podmínky pro výstavbu než jinde v Evropě.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Vlastimil Jarý: Opět sklad zboží pro jeho distribuci po celé Evropě. Ve jménu stále se stupňující samoúčelné spotřeby a podpory pomíjivých zisků necháváme ničit trvalé hodnoty, jako jsou půda, lesy, pole, schopnost produkovat potraviny. Každý volný prostor zastavíme. Svět ovládají globální korporace a jejich majitelé, různé zájmové skupiny sledující své sobecké cíle. Vlády národních států jim v tom zdatně sekundují a ve všem jim jdou na ruku. Takto nějakého udržitelného rozvoje nelze dosáhnout žádným způsobem, zvláště když bude přibývat zejména v některých zemích obyvatel tak, jako dosud.

Kateřina Bláhová: Úžasné. Montovny. Logistická extra. Silnice, kamiony, sucho. Hledáme skladníky. Pak přemýšlejte, proč máme platy, jaké máme.

Reklama

Doporučované