Hlavní obsah

„Na dávky čekám od července,“ říká samoživitelka. Stát zdržení přiznal

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

S rostoucími cenami hledají lidé nové zdroje příjmů. Ilustrační foto.

Reklama

S postupujícím zdražováním přibývá i Čechů, kteří hledají druhou práci. Poptávka po pracovnících je sice veliká, cestu k přivýdělku ale komplikují časové možnosti, exekuce nebo příspěvky na bydlení.

Článek

„Jsem z Prahy a pracuju ve zdravotnictví a sociálních službách. Jsem normálně zaměstnaná a ještě mám různé přivýdělky,“ popisuje Seznam Zprávám svoji situaci matka samoživitelka se třemi dětmi. Kvůli svým pracovním a majetkovým poměrům chtěla zůstat v anonymitě, redakce ale její totožnost zná.

Žena tvrdí, že přivýdělky občas potřebovala už před začátkem současného zdražování, momentálně je ale pro ni druhá práce nutností. „Státní pomoc úplně nefunguje, jak by měla. Myslím tím příspěvek na bydlení a tak. Od července nepřišly žádné peníze, všechno se zpozdilo, protože mají hodně žádostí,“ vysvětluje.

Podle svých slov si přivydělává úklidem, pečením dortů, žehlením prádla, případně doučováním. „Takhle to pytlíkuju a hledám další možnosti,“ říká. „Paní, které žehlím prádlo už asi rok, taky šetří, takže posílá méně prádla méně často.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo, že v některých případech k opožděnému vyplácení příspěvků na bydlení dochází.

„Víme, že zejména v Praze u příspěvku na bydlení jsou v některých případech zpoždění. Mrzí nás to a snažíme se v součinnosti s úřady práce, jejichž je to zodpovědnost, co nejvíce zefektivnit práci s konkrétními žádostmi,“ sdělila pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Eva Davidová. Dodala, že příspěvek na bydlení je administrativně velmi náročný a že velkou většinu příspěvků se daří vyplatit včas.

V hledání dalšího příjmu není matka samoživitelka zdaleka sama. „Meziročně evidujeme skoro dvojnásobek zájemců, kteří se hlásí o brigádu. Konkrétně za září je meziroční nárůst o 70 %, za říjen předběžně počítáme s cca 90% nárůstem, přičemž se mezi zájemci o brigádu výrazně zvyšuje podíl nestudentů,“ líčí situaci na pracovním trhu Michal Harásek, spoluzakladatel agentury Tymbe.

Jeho slova potvrzuje i Iveta Jamborová z agentury Persea. „Dnes jsou to lidé, kteří hledají přivýdělek ke svému stálému zaměstnání, a nebo také aktivní důchodci,“ uvádí s tím, že v minulých letech vyhledávali brigády hlavně studenti, ženy na mateřské nebo registrovaní uchazeči na úřadu práce.

Peníze na ruku

Řada lidí upřednostňuje práci bez smlouvy. „U mě je upřímně ten problém, že když si půjdu vydělat někam na smlouvu, tak mi to všechno úřad vezme. A tím, jak systém nefunguje, mě nutí, abych dostávala peníze na ruku, když už něco. Protože já si třeba vydělám o dvě stovky navíc, ale oni mi vezmou 2 tisíce z příspěvku na bydlení,“ komentovala samoživitelka.

Podle Zdeňka Jarolímka z agentury Persea mohou pracovní agentury legálně uzavírat pouze dohody o pracovní činnosti, ze kterých se odvádí daň i pojistné. Kvůli exekucím nebo insolvencím ale lidé vyhledávají zejména dohodu o provedení práce, kde se do výdělku 10 tisíc korun nic neodvádí.

„V okamžiku, kdy daného člověka přihlásíme na zdravotní pojišťovnu nebo na sociální, tak nás bombardují exekutoři,“ vysvětlil Jarolímek. Musí proto brigádníky odmítat. „Tady jsou prostě statisíce lidí, kteří jsou pro nás nepoužitelní,“ dodal.

Práce je hodně, času málo

Jistotou v hledání přivýdělků jsou sociální sítě. „Facebook mi v tomhle pomáhá hodně, tam se dá sehnat nejvíc,“ říká samoživitelka.

Má už ale zkušenosti i s tím, že jí zadavatel práce z facebooku nezaplatil. „Už si víc vybírám, dávám si pozor, kam jdu a co to je za člověka. Spíš volím místní skupiny, kde to je spíš takové sousedské, kde si myslím, že důvěra je větší, že si ti lidé netroufnou někoho podvést,“ dodala.

Pracovních míst je v současnosti dostatek, zejména před blížícími se Vánocemi. Nároky firem se ale nepotkávají s možnostmi lidí, kteří druhou práci hledají. „Dost lidí na tom pohoří, přivýdělek nejde s prací skloubit. Práce je hodně, času málo. Práce je hodně, ale jiné než té, kterou lidé shánějí,“ říká František Jareš z pracovní agentury Student.

„Věc je, že se třemi dětmi nemůžu nabídnout nějakou stálejší práci, ještě další k té současné,“ osvětluje svoje možnosti samoživitelka.

Podle Haráska je nyní nejvíce volných míst ve skladech a logistice. „Brigádníci se zde rychle zaškolí, z čehož vyplývá i následná volnost při plánování směn. Typicky totiž platí, že čím náročnější zaškolení je, tím nižší je zastupitelnost,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované