Hlavní obsah

Ode dneška mohou žádat o peníze ti, kdo ubytovali uprchlíky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ukrajinští uprchlíci u rodiny v Praze (ilustrační snímek).

Reklama

Až 12 tisíc korun za to, že poskytli domov válečným uprchlíkům, mohou od pondělí žádat soukromí ubytovatelé. Nutná je elektronická identita občana a ubytování alespoň šestnáct dní v kuse.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyplácení takzvaného solidárního příspěvku má na starosti Ministerstvo práce a sociálních věcí. Princip je jednoduchý – za každého ubytovaného uprchlíka má soukromý ubytovatel nárok na tři tisíce korun jako kompenzaci vzniklých nákladů. Maximálně lze ovšem žádat příspěvek za čtyři osoby, vyšší počet už nebude zohledněný.

Pro žádosti se během pondělí zprovozní on-line formulář na stránkách davkyuk.mpsv.cz, který už lze využívat k žádostem o humanitární pětitisícikorunovou dávku přímo pro uprchlíky.

„Chceme, aby se lidé mohli k solidárnímu příspěvku dostat co nejsnazším způsobem a nemuseli stát frontu na úřadech práce. Cesta, kterou jsme pro výplatu solidárního příspěvku zvolili, je velmi jednoduchá, ale zároveň bezpečná díky elektronické identitě občana,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tento způsob žádosti je určen pouze pro fyzické osoby. Ubytovny, hotely, penziony či další ubytovatelé, kteří mají nárok na 200 korun za uprchlíka, musejí žádat přes kraje či pražský magistrát. Při zajištění nouzového přístřeší je to 250 korun.

Co je nutné k úspěšné žádosti o solidární příspěvek? Ministerstvo práce vydalo přehled základních odpovědí. Mimo jiné resort upozorňuje, že příspěvěk je osvobozený od daně z příjmu.

Co je potřeba doložit

Základní podmínky jsou tři: elektronická identita občana, vlastnit nemovitost nebo si ji najímat či pronajímat a mít údaje o ubytovaných uprchlících včetně čísla pasu a čísla vízového štítku.

Právě elektronická identita bude pravděpodobně jednou z prvních překážek. Český občan si ji může zřídit v podobě Identity občana, přes státní Portál občana, nebo prostřednictvím takzvané Bankovní identity, kterou nabízí většina, ovšem ne všechny, českých bank.

O dávku lze žádat za měsíc zpětně, tedy aktuálně bude možné požádat o příspěvek za březen. Pro proplacení je nutné, aby uprchlíci v dané domácnosti bydleli nejméně šestnáct po sobě jdoucích dní v jednom měsíci.

Příspěvek lze žádat například za poskytnutí jednoho pokoje v bytě nebo v domě. Ministerstvo práce ovšem upozorňuje, že se musí jednat o „odpovídající“ prostor pro život. Konkrétně to ministerstvo podmiňuje zpřístupněním kuchyně nebo zřízením provizorní kuchyně s vařičem a lednicí, přístupem k pitné vodě, koupelně a WC.

K tomu se žadatel zavazuje ve formuláři čestným prohlášením. U příspěvku se počítá, že půjde o bezhotovostní převod na bankovní účet, podle tiskové zprávy bude možné v odůvodněných případech příspěvek vyplatit i formou peněžních poukázek.

Posledním krokem je způsob výplaty, především tedy číslo účtu. V odůvodněných případech lze příspěvek vyplatit peněžní poukázkou.

„Solidární příspěvek je založen hlavně na dobré vůli všech zúčastněných,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Reklama

Doporučované