Hlavní obsah

Omluví se přímo prezident, ne stát, nařídil soud. Zeman se odvolá

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Bývalý člen rady ČT Zdeněk Šarapatka se znovu domohl omluvy za výrok, který na jeho adresu pronesl prezident Miloš Zeman. Tentokrát se mu ale podle rozhodnutí soudu nemá omlouvat stát, ale přímo prezident Zeman.

Článek

Rozhodnul o tom rakovnický okresní soud, jak uvedl server iDnes.cz. „Soud rozhodnul v náš prospěch,“ potvrdil pro Seznam Zprávy Šarapatkův advokát Artur Ostrý.

Ve sporu jde o Zemanův výrok, že Šarapatka byl v minulosti jako člen sboru poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Bylo to v době, kdy byl Zeman premiérem a Šarapatka jako poradce ve službách vlády působil.

Pondělní verdikt soudu zatím není pravomocný, protože Zemanův právní zástupce Marek Nespala napsal Seznam Zprávám, že se odvolají. Spor tak bude řešit Krajský soud v Praze.

Zdůvodnil to tím, že požadují, aby u soudu vypovídal jako svědek tehdejší šéf Úřadu vlády Karel Březina. Ten by měl podle Nespaly popsat, jak byl před lety pracovní poměr se Šarapatkou na Úřadu vlády ukončen. Ten se ale z dnešního jednání omluvil a soudci v pondělí postačily dobové články.

Zeman vs. Šarapatka

Ve sporu jde o výrok Miloše Zemana, který o Šarapatkovi řekl, že v minulosti byl jako člen sboru poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Bylo to v době, kdy byl Zeman premiérem a Šarapatka jako poradce ve službách vlády působil.

Soudy už dříve za Zemanův výrok Šarapatkovi jednu satisfakci přiznaly, za prezidenta se omluvilo Ministerstvo financí. Poté se obrátilo na Ústavní soud a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident.

A tak nyní Šarapatka u Okresního soudu v Rakovníku usiluje o omluvu přímo od Miloše Zemana. Soud mu dal zatím nepravomocně za pravdu. Kvůli tomu, že Nespala odvolal, se případem bude zabývat Krajský soud v Praze.

Šarapatka říká, že podal výpověď sám, Zeman tvrdí, že dal Březinovi pokyn k tomu, aby s ním spolupráci ukončil.

„Pokud dostal (Karel Březina) od předsedy vlády (Miloše Zemana) pokyn, aby jej (Zdeňka Šarapatku) pro neschopnost vyhodil a následně došlo ke skončení pracovního poměru s ním, je to zásadní skutečnost, kterou je potřeba objasnit. Bez jeho výslechu tak není spolehlivě zjištěn skutkový stav věci a dokazování bude muset být takto doplněno,“ uvedl Nespala.

Během soudního jednání se právní zástupce Hradu snažil také případ zvrátit tím, že byl tento případ již promlčen. Soudce to ale odmítl. „Dnešní hanebný pokus Zemanových advokátů dosáhnout v závěru soudního jednání po pěti letech zdržovací taktiky promlčení, smetl soudce ze stolu jako rozpor s dobrými mravy,“ uvedl Šarapatka.

Soudce podle Ostrého však Šarapatkovi vytknul, že si určité satisfakce již sám dosáhl. A to tím, jak se o prezidentovi vyjadřuje na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované