Hlavní obsah
Online

Online: Hasiči spustili přímý přenos z hořícího Hřenska

Foto: Roman Tesáček, MV-GR HZS ČR

V Českém Švýcarsku stále hoří asi 1000 ha lesa.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv jsou na místě požáru v Hřensku. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

  • S rozsáhlým požárem Národního parku České Švýcarsko, který vypukl v neděli a do středy zasáhl na 1000 hektarů, bojuje téměř 500 hasičů. Oheň se v noci na čtvrtek nerozšířil.
  • Ohniska v Hřensku se daří držet pod kontrolou. Požár se podařilo zabrzdit i na dalších místech národního parku, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Další evakuace hasiči neplánují.
  • Požár hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Do akce se ve čtvrtek zapojila i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6 000 litrů vody.
  • Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková neuzavře celé území národního parku. Nevyhoví tak správě parku. Podle Hubáčkové dojde k uzavření jen některých částí.
Foto: EFFIS/Copernicus

Požár v Českém Švýcarsku podle satelitu Copernicus. Stav 28. července.

  • Hasiči se připravují na noční obranu obcí

    Hasiči se připravují na noční obranu obcí v Národním parku České Švýcarsko, kde od neděle hoří. Vrtulníky i letadla pro dnešek ukončily zásah, na místo se vrátí ráno. Před ohněm brání hasiči obce Hřensko, Vysoká Lípa, Mezná a Mezní Louka, odkud se museli evakuovat jejich obyvatelé a také turisté. Noční obranu poskytnou hasiči také obci Janov, kde zatím její obyvatelé zůstávají. Ohniska u Vysoké Lípy a u Malé Pravčické brány se podařilo uhasit, pod kontrolou však požár není. Mohou se objevit další ohniska, hasičům se alespoň daří, aby se požár dál nerozšiřoval.

  • Italští piloti mají za sebou průzkumný let

    Italští piloti letadel Canadair mají za sebou průzkumný let. „Můžeme potvrdit, že vodu budou nabírat z jezera Milada. Obě letadla Canadair budou nasazena do akce zítra (ve čtvrtek),“ oznámili následně hasiči večer po průzkumném letu. Canadairy mohou startovat z vodní hladiny i pozemních letišť a nabírat vodu za letu. Piloti naplňují trupové nádrže při letu těsně nad hladinou a k úplnému naplnění stačí asi kilometr a půl dlouhý úsek. Jezero Milada je dlouhé více než tři kilometry.

  • Přehled vzdušné techniky v akci

    U požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahuje téměř 500 hasičů. V současnosti požár v Českém Švýcarsku hasí sedm vrtulníků, z nichž je jeden polský a jeden slovenský. Ve čtvrtek ráno se do boje s ohněm zapojí i dvě letadla z Itálie typu Canadair CL-415. Seznam Zprávy představují přehled vzdušné techniky, která je do hašení zapojena.

  • Přímý přenos dění v Hřensku

    Hasiči začali streamovat zásah u požáru v Českém Švýcarsku i pro veřejnost. Dronově přenosový vůz, který situaci monitoruje, má za úkol na dálku informovat štáb velitele zásahu ve zbrojnici ve Hřensku o situaci v okolí rozhledny Janov. ČTK to řekl Jiří Studnička z pracoviště komunikace Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. Stream mohou lidé sledovat na youtubovém kanálu hasičů.

  • Obrazem: Podívejte se na leteckou techniku, která hasí České Švýcarsko

    Polsko, Slovensko a nově také Itálie pomáhají Česku tím, že poslaly leteckou techniku k hašení hořících lesů v národním parku. Největším trumfem je nově létající člun, který bude oheň bombardovat šesti tisíci litry vody.

  • Požárem zasažené území v Českém Švýcarsku se od úterý nezvětšilo

    Hasiči od úterního večera udržují hranice požáru v národním parku České Švýcarsko na ploše o velikosti pět krát dva kilometry, tedy tisíce hektarů. Evakuované obce Vysoká Lípa, Mezná, Mezní Louka a Hřensko jsou před ohněm chráněné. Uvnitř zasažené plochy hasiči intenzivně zasahují u dvou ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány. ČTK to dnes v 18:00 řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

  • Letadla budou nabírat vodu z jezera Milada u Ústí

    Jezero Milada u Ústí nad Labem bude od čtvrtka uzavřeno pro veřejnost. Nabírat vodu z jezera pro hašení požáru v Českém Švýcarsku tu budou letadla a helikoptéry hasičských záchranných sborů. Dohled nad vodní plochou bude provádět poříční oddělení policie. „Vstupovat se nesmí do vody, okolo ní se lidé mohou pohybovat,“ řekla ČTK Hana Volfová mluvčí státního podniku Diamo, který je správcem vodní plochy. Zákaz vstupu do vody a na vodní plochu platí od čtvrtka do odvolání.

  • Video Pravčické brány

    Reportér Seznam Zpráv Ray Baseley se s vědomím a pod záštitou velitele zasahujících hasičů dostal do blízkosti Pravčické brány, kde natočil krátké video. Na první pohled to vypadá, že symbol Českého Švýcarska oheň neponičil.

    Záběry Pravčické brány po požáru.Video: Ray Baseley, Seznam Zprávy

  • Rozhovor se správkyní Sokolího hnízda

    „Když jsem ji uviděla, byla to euforie,“ líčí správkyně výletního zámečku Sokolí hnízdo Karla Jiráková moment, kdy po několika dnech nejistoty spatřila první fotku výletního zámečku Sokolí hnízdo. Budova podle všeho přestála požár bez vážnější úhony. Jiráková přijala zprávu s velkou úlevou. „Když jsem uviděla fotku, byla to euforie,“ popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

  • Požár vytvoří lepší prostředí pro zvířata

    Požár v Národním parku České Švýcarsko bude z dlouhodobého hlediska mít pozitivní vliv na život divoce žijících zvířat. Očekává se, že smrkové porosty nahradí spíše smíšené lesy, čímž pro ně vznikne mnohem příznivější prostředí.

    „Z dlouhodobého hlediska to pro zvířata bude obrovský profit,“ řekl ČTK děkan Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity Vladimír Bejček. Dřevo, které shoří, dodá do půdy živiny, přibude více listnatých stromů a lze odhadnout, že v budoucnu bude dominovat buk, který v této lokalitě převládat předtím, než v ní byly uměle vysazeny smrkové porosty. „Do několika let tam bude pro zvířata neporovnatelně příznivější prostředí,“ doplnil.

  • Park žádá o vyhlášení zákazu vstupu

    Správa Národního parku České Švýcarsko požádala o vyhlášení zákazu vstupu do parku. „Zákaz by mělo vyhlásit Ministerstvo životního prostředí tak, jak jsme o to požádali,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov.

    Zákaz by měl začít platit nejpozději ve čtvrtek, a to na nezbytně nutnou dobu. „Žádáme o dva týdny, ale je tam nějaká rezerva. Hned, jak pominou důvody, tak park samozřejmě zase otevřeme,“ dodal.

  • Správa národního parku shání dřevorubce a oční kapky

    Správa Národního parku České Švýcarsko shání zkušené dřevorubce. Ti by v případě potřeby pomohli kácet stromy v blízkosti domů u obcí na hranici parku.

    Poptávka je i po zdravotnických pomůckách. „Aktuálně bychom pro hasiče potřebovali oční kapky, vodu na vyplachování očí, náplasti na popáleniny, náplasti na puchýře, normální polštářkové náplasti,“ uvedla správa parku na Facebooku.

  • Hasicí letouny z Itálie už jsou v Česku

    Dvojice hasicích letadel, která poskytla Itálie, už je v Česku. První stroj přistál na letišti v Odolené Vodě v 16:10, druhý o čtvrt hodiny později.

    Ministr vnitra Vít Rakušan už dopoledne řekl, že by mohla znamenat průlom v boji s požárem v Národním parku České Švýcarsko.

    Zatímco vrtulníky s bambi vaky dokáží najednou nabrat nanejvýš 3 000 litrů vody, letoun zvládne až dvojnásobek. Jsou navíc schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny.

    Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

    Letouny Canadair.

  • Jak vypadá pauza hasičů na oběd?

    Hasiči jsou v národním parku už od neděle. Kromě hašení se starají i o vznik protipožárních pásů. Chvil na odpočinek je poskrovnu.

  • Fiala: O pomoci po požáru na Děčínsku bude možné rozhodnout až po dohašení

    Komu a v jaké výši bude třeba poskytnout pomoc po požáru v Národním parku České Švýcarsko, bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) možné říct až po dohašení a zjištění rozsahu škod. Uvedl to po dnešním jednání vlády, na kterém ministři jednali i o požáru, který ničí okolí Hřenska už čtvrtým dnem.

    Fiala zopakoval, že už nyní mohou oběti požáru žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci 69 300 korun na osobu u úřadů práce. Předseda vlády poděkoval všem, kteří s ohněm mimořádného rozsahu bojují, i za pomoc ze zahraničí.

  • Dobrovolníci v akci: hasičům vydávají jídlo a nápoje

    Karolína, Michaela a David. Dvě studentky a dvaadvacetiletý mladík, který si vzal volno v práci, pomáhají od pondělního večera nedaleko obce Mezná. Hasičům vydávají jídlo a nápoje.

    „Dostali jsme se sem díky facebookové stránce, kam to dával velitel zásahu tohoto úseku, že potřebují pomoc, tak jsme ho kontaktovali a dojeli sem,“ svěřila se ČTK Karolína s tím, že s sebou dobrovolníci přivezli kávu, potraviny a vody. „Když jsme se jich ptali, jestli nepotřebují pomoc, tak byli rádi, protože tu nic neměli. Pak začali dovážet jídlo a pití další lidé,“ řekla Michaela.

    Občané, kteří volají s nabídkou pomoci, se nově mohou obracet na telefonní linku 771 271 367 nebo na e-mail hrensko.pomoc@ulk.izscr.cz.

  • Nové záběry z Českého Švýcarska

    Hasiči zveřejnili nové video z přeletu vrtulníkem nad Hřenskem. „Čeká nás ještě hodně práce,“ vzkázali s tím, že to nevzdají.

    Takto to aktuálně vypadá v národním parku.Video: Hasičský záchranný sbor ČR

  • Hasiči: Oheň se daří držet od obydlí

    Hasiči se snaží zastavit plameny u hranic s Německem, hoří také mezi Meznou a Mezní Loukou a ve směru na Jetřichovice. Další ohniska jsou uvnitř lesů, řekl ve středu po poledni ČTK ředitel krajských hasičů Roman Vyskočil.

    Oheň se ale daří držet od obydlí. Lesy podél silnice z Hřenska do Mezné nehoří, místy jsou malá ohniska, porosty většinou už jen doutnají. Na většině míst zbyly pláně.

    Edmundovy soutěsky plamenné hoření již neohrožuje. Podobná situace je také v okolí Pravčické brány. Vyskočil řekl, že se zdají být jak Pravčická brána, tak Sokolí hnízdo v pořádku. Nějaká poškození požárem ale nevyloučil.

  • Ústecký kraj vyhlásil dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru

    Krajský úřad Ústeckého kraje vyhlásil k 13:00 na celém území kraje dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. V tomto období je zakázáno v lesích například kouřit, rozdělávat oheň.

    Za porušení zákazu hrozí pokuta ve správním řízení, informoval novináře hejtman Jan Schiller (ANO). Původně se hovořilo o možnosti vyhlášení zákazu vstupu do lesů v celém kraji.

Reklama

Hlavní zprávy