Hlavní obsah
Online

Hasicí letouny se musí nečekaně vrátit do Itálie, hledá se náhrada

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Italské letouny Canadair musí letět hasit požáry na Apeninském poloostrově.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv jsou na místě požáru v Hřensku. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

  • S rozsáhlým požárem Národního parku České Švýcarsko, který vypukl v neděli a do středy zasáhl na 1000 hektarů, bojuje téměř 500 hasičů. Oheň se v noci na čtvrtek nerozšířil.
  • Ohniska v Hřensku se daří držet pod kontrolou. Požár se podařilo zabrzdit i na dalších místech národního parku, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Další evakuace hasiči neplánují.
  • Požár hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Do akce se ve čtvrtek zapojila i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6 000 litrů vody.
  • Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková neuzavře celé území národního parku. Nevyhoví tak správě parku. Podle Hubáčkové dojde k uzavření jen některých částí.
Foto: EFFIS/Copernicus

Požár v Českém Švýcarsku podle satelitu Copernicus. Stav 28. července.

  • Letouny Canadair se v pátek vrací do Itálie

    Dvojice italských letadel, která pomáhají s hašením požáru v Národním parku České Švýcarsko, se v pátek vrátí do Itálie. Důvodem návratu jsou požáry na Apeninském poloostrově, do jejichž hašení se letadla musejí zapojit. ČTK to dnes řekl ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Letouny Canadair CL-415 se do hašení požáru v okolí Hřenska naplno zapojily dnes.

    Rozhodnutí o návratu letadel do Itálie bylo podle Vlčka neočekávané. Hasiči podle něj nyní hledají alternativy k italským hasičským strojům. O zapůjčení letadel jednají se Španělskem a Švédskem, řekl Vlček České televizi.

    Dvě letadla Canadair přiletěla z Itálie do Česka ve středu. Do hašení požárů v okolí Hřenska se naplno zapojila dnes. Vodu nabíranou z jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem shazovala v oblasti Hlubokého dolu mezi Hřenskem a Jetřichovicemi. Canadairy se podle Vlčka mezi Miladou a parkem otočily za hodinu asi čtyřikrát, cesta jim trvala přibližně 17 minut.

    Letadla Canadair jsou schopná pojmout až 6000 litrů vody, kterou nabírají přímo za letu. Podle středečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mělo jejich nasazení představovat průlom v boji s požárem, který v Českém Švýcarsku od neděle zasáhl k dnešku plochu kolem 1200 hektarů.

    Kromě italských leteckých speciálů pomáhají hasičům se zvládáním požáru v těžko přístupném terénu vrtulníky s vaky na vodu. Armáda dnes nasadila k hašení třetí, silnější vrtulník. Kromě armádních strojů se do hašení požáru v národním parku zapojilo dalších pět vrtulníků. Dva poskytla policie, jeden firma Czechoslovak Group a po jednom Polsko a Slovensko.

  • Hašení ze vzduchu očima palubního technika

    Policie zveřejnila atraktivní video z vrtulníků podílejících se na hašení lesního požáru.

  • Senátor k požáru: Pomoc mohla přijít minimálně o pár hodin dřív

    Senátor za Děčínsko a místostarosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart (za STAN) míní, že pomoc do Českého Švýcarska, kde v neděli začal hořet les, mohla přijít minimálně o pár hodin dřív. V pondělí mu podle něj volali hasiči s tím, že situaci nezvládají, senátor proto „nestandardně“ volal ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Linhart to dnes řekl ČTK.

    Ředitel krajských hasičů Roman Vyskočil dnes odmítl, že by po nedělním vypuknutí požáru situaci podcenili. Za rozšířením požáru z původních sedmi hektarů na plochu až 1200 hektarů stojí podle něj hlavně sucho a vítr. Rakušan řekl televizi Nova, že až bude oheň dohašen, zásah prověří.

    „V pondělí jsem poslouchal vyjádření, že je to pod kontrolou, přitom po obědě jsem měl informace z místa od hasičů, že to přerůstá rozumnou mez, kterou jsou schopni zvládat,“ řekl Linhart. Volal proto i ministrovi vnitra, který do Hřenska přijel druhý den. Podle Linharta měla být pomoc zajištěna minimálně o pár hodin dřív. Je třeba řešit to systémově, a ne že volají hasiči z terénu, že potřebují posily, a jejich nadřízení to nereflektují, uvedl. „Tak volají mně, aby se to pohnulo,“ řekl Linhart.

  • Turisté národní park neopouští

    „Naši návštěvníci pobyty neruší, hromadně neodjíždějí,“ říká recepční jetřichovického kempu. Na konci obce stojí policejní hlídka a do sousední Vysoké Lípy už pouští jen místní obyvatele, kteří si jedou vyzvednout věci. Směrem na sever a na východ už jsou ale turistické trasy otevřené. „Máme tady teď padesát lidí, někteří si dokonce pobyt prodloužili,“ dodává recepční.

  • Vítr mírně zesílil

    Vítr v Českém Švýcarsku odpoledne mírně zesílil. Podle mluvčího ústeckých hasičů Lukáše Marvana nejde o nic extrémního, přesto je však pro hasiče komplikací. „Samozřejmě trochu pomáhá ohni ten vítr, který se malinko zvedá. Není to tragické, ale nejsme rádi,“ uvedl Marvan.

  • Požár v Sasku je čtvrtinový, hasí ho devět vrtulníků

    Požár v Saském Švýcarsku hasí devět německých vrtulníků, rozsah zasaženého území je oproti Česku asi čtvrtinový. Na briefingu v Hřensku to dnes řekl saský ministr vnitra Armin Schuster. Pokud by se situace zhoršila, je podle něj možné, že bude Německo muset požádat o mezinárodní pomoc. Saský ministr dodal, že je možné, že budou německé síly nasazeny i v České republice.

  • Prezident chce poděkovat hasičům

  • Jak vypadá cesta sežehnutým parkem

    Hasiči zveřejnili video ze zasažené oblastiVideo: HZS Moravskoslezského kraje

  • Změny ve vedení NP? Teď neodpovím, říká ministryně

    Část starostů a místních obyvatel kritizuje práci vedení národního parku. Domnívají se, že k šíření požáru přispělo netěžení kůrovcem napadeného dřeva. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková ale zatím změny ve vedení parku neoznámila. „Dotkli jsme se práce vedení parku, zazněla i kritická slova, teď ale na otázku o změnách ve vedení neodpovím,“ uvedla Hubáčková.

  • Obce dostanou první pomoc

    Ministerstvo životního prostředí uvolní první peníze na pomoc obcím zasaženým požárem v národním parku České Švýcarsko. Na likvidaci odpadu půjde 10 milionů korun, na obnovu obecního majetku – například na silnice, budovy či vodovody a kanalizace – dá ministerstvo 100 milionů. Podle ministryně Anny Hubáčkové jde o první pomoc, další může následovat, až bude jasný rozsah škod.

  • Ministryně: Celý národní park uzavřen nebude

    Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková uvedla, že nerozhodne o uzavření celého území národního parku. Uzavření žádala správa parku, starostové ale kvůli turistickému ruchu lobbovali za to, aby některé části zůstaly otevřené. „Velmi pečlivě jsem to zvažovala a k celkovému uzavření parku nedojde. Avšak až skončí likvidační práce, dojde k částečnému uzavření některých oblastí,“ uvedla ministryně.

  • Armáda otestovala bambi vak

    K Hřensku zamíří na pomoc i jeden z armádních letounů. Vojáci už otestovali připojení bambi vaku.

    Armáda testuje bambi vak.Video: twitter/Armáda ČR

  • Pozemní technika, která zachraňuje Hřensko

    Les v  Českém Švýcarsku hoří už několikátým dnem. Na místě zasahují moderní hasicí vozy, speciální čtyřkolky, velkoobjemová čerpadla a další stroje. Podívejte se na video techniky, která je nasazena v pozemní akci.

    Technika, jež zasahuje v národním parku.Video: Hasičský záchranný sbor ČR

Reklama

Hlavní zprávy