Hlavní obsah

Online výuka i spojení s rodinou. Nadace dává ukrajinským dětem notebooky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nadace Naše dítě rozdělila už bezmála 300 tisíc korun na pomoc matkám s dětmi přicházejícím do Česka z Ukrajiny. Pořizuje pro ně jak oblečení a obuv, školní pomůcky nebo drogerii, tak i notebooky.

Článek

Počítače děti potřebují k výuce, ať už v českých školách, nebo distančně v ukrajinských školách. Slouží jim ale rovněž k tomu, aby mohly udržovat kontakt s rodinou, od které je odloučila válka.

Lidia a její dvě děti utekly z města Korosteň, asi 170 kilometrů od Kyjeva, hned po jedné z prvních vln bombardování. Do Prahy jely dva dny, vlakem, autobusem, pak znovu vlakem. Teď bydlí v garsonce na Praze 5, kterou jim poskytl český pár. Lidia si chce najít práci jako kuchařka. Zbytek rodiny na Ukrajině zůstal.

Olga se svou sedmiletou dcerou utekla z Oděské oblasti přes Moldavsko. Teď už se Olga učí pilně česky, aby mohla začít pracovat. Je zubařkou se specializací na dětskou ortodoncii a připravuje se na aprobační zkoušky. Již má nabídku od české ordinace. Její dcera nastoupila do české školy.

I jim pomáhá nadace zajistit základní věci. Proti vyplněným žádostem, účtenkám nebo fotkám pořízených věcí poskytuje rodinám příspěvek 5 tisíc korun na dítě. „Uprchlická krize je nebývalá a většina příchozích jsou matky s dětmi. Často sem přišly opravdu doslova s igelitkou v ruce a jejich situace je naprosto nepředstavitelná,“ říká Ivana Kozáková z Nadace Naše dítě.

Naše dítě

Nadace Naše dítě od roku 1993 pomáhá týraným, zneužívaným, mentálně i fyzicky handicapovaným a opuštěným dětem. Kromě pořádání dobročinných sbírek a akcí provozuje mimo jiné Linku právní pomoci. Zahájila také činnost Linky bezpečí, která se v roce 2004 oddělila jako samostatné sdružení. V čele nadace stojí její zakladatelka Zuzana Baudyšová.

Pro lepší možnost integrace dětí do českých škol, případně také k připojení se k online výuce z Ukrajiny a spojení s rodinou, která na Ukrajině zůstala, dostávají děti také notebooky. „Jde prozatím o 33 notebooků pro děti rodin, které ubytovávají čeští občané ve svých nemovitostech, a dále 18 notebooků pro děti z ubytovny v Brně-Bystrci,“ uvedla mluvčí nadace Zuzana Šafářová. Matkám s malými dětmi pak nadace přispívá například i na kočárky a postýlky.

Ve veřejné sbírce vybrala nadace už přes 360 tisíc korun, dále rozděluje i peníze z 500tisícového daru společnosti innogy.

Reklama

Související témata:
Nadace Naše dítě

Doporučované