Hlavní obsah

Opozice se neúspěšně pokusila odvolat Hřiba, město prověří IT zakázky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrik Nacher.

Reklama

aktualizováno •

Na mimořádném zasedání pražského zastupitelstva se opět řeší kauza bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka. Opozice nově kritizuje i podezřelé magistrátní IT zakázky a podruhé se pokusí o odvolání primátora.

Článek

Pražská opozice dnes neúspěšně navrhla odvolání primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Zastupitel Patrik Nacher (ANO) svůj návrh odůvodnil tím, že Hřib vedl magistrát se svým náměstkem Petrem Hlubučkem (dříve STAN), nyní obviněným v kauze Dozimetr v souvislosti s údajnou korupcí v dopravním podniku (DPP). Pro odvolání hlasovalo 17 z 65 zastupitelů. Zastupitelstvo poté schválilo, že magistrát provede hloubkové audity IT zakázek zadaných od roku 2010 firmám, které vlastní podnikatelé Pavel Dovhomilja a Maroš Jančovič rovněž obvinění v kauze Dozimetr.

Opoziční zastupitelé, kteří schůzi iniciovali, od začátku ostřelují radu města i primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Kritizují nejen dění v městské firmě, ale také IT zakázky na magistrátu, které jsou podle politiků z hnutí ANO a ODS podezřelé.

Tvrdí, že některé z firem, které v posledních letech získaly milionové zakázky, jsou spojené s podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, podle policie jedním z aktérů kauzy Dozimetr.

Primátor Hřib jakékoliv pochybení Pirátů odmítl. „Nemáme žádný nadstandardní vztah k panu Dovhomiljovi, protože to bylo až za nás, kdy mu magistrát zrušil smlouvu. Ta smlouva byla uzavřena za vlády hnutí ANO v roce 2017,“ prohlásil. „Vy jste mu dali smlouvu, my ji zrušili. Nechápu, z čeho usuzujete na nadstandardní vztahy.“

Podle opozice ale detaily IT zakázek svědčí o opaku. „Těch chapadel mafie pod Piráty je tu mnohem více. Je třeba to projednat a prošetřit,“ prohlásil na zasedání zastupitelstva předseda pražského ANO Ondřej Prokop.

Opozice požaduje provedení auditu, který by měl IT zakázky prověřit. Hlasování o auditu bylo zatím zařazeno na program zasedání.

Snaha odvolat primátora

Pokud magistrátní koalice okolnosti zakázek bezodkladně neobjasní, je podle zastupitelů ANO na místě odvolání primátora. Pokus o odvolání Hřiba už v neděli v rozhovoru pro iRozhlas avizoval Patrik Nacher (ANO).

„Budeme to navrhovat, pokud pan primátor dobře nevysvětlí nové okolnosti, které tady dnes zazněly ohledně IT zakázek. Jsou to poměrně silná tvrzení, že obvinění v kauze Dozimetr byli propojení s IT odborem, který je přímo pod panem primátorem,“ řekl Prokop v pondělí Seznam Zprávám.

„Pokud takový návrh ze strany Patrika Nachera padne, my už jsme pro návrh na odvolání primátora hlasovali na minulém zasedání zastupitelstva. Takže bychom takový návrh, pokud by padnul, podpořili,“ reagoval předseda pražského klubu ODS Zdeněk Zajíček.

Prokop ale dodal, že opozice nemá nadpoloviční většinu. „I kdyby se spojily ANO a ODS, tak na to dostatek hlasů není, takže budeme hledat podporu v klubu Pirátů, Praha Sobě a Spojených sil, kteří doufám budou mít nějakou sebereflexi,“ dodal.

Zvolení Augustina do představenstva DPP

Později se zastupitelstvo vrátilo k řešení samotného dění na Dopravním podniku. Opozice útočila především na náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě), který kvůli podezření z korupce na Dopravním podniku před dvěma lety podal trestní oznámení. Zastupitelé žádají vysvětlení, proč hlasoval pro zvolení Mateje Augustina do představenstva dopravního Dopravního podniku, ačkoliv o jeho podvodné činnosti už musel vědět.

Podle zástupců Praha sobě se ale Scheinherr zachoval správně. „V zásadě policie dva roky vyšetřovala, než přišla na to, co se všechno děje. Teď jste všichni chytrý, ale nebýt toho, že se nechal ten proces dva roky běžet, tak by se tu nic nerozkrylo,“ bránil Scheinherra Pavel Zelenka (Praha sobě).

„Já mám svědomí čisté,“ reagoval na dotazy a výzvy opozičních zastupitelů Adam Scheinherr (Praha sobě).

Reklama

Doporučované