Hlavní obsah

Prezident Pavel čelí kritice za výběr moderátora svého podcastu

Foto: Kanál Petra Pavla na YouTube

Rozhovory s prezidentem moderuje Michal Půr.

Reklama

Prezident Petr Pavel ve středu uvedl svůj podcast nazvaný Podhradí, jehož obsahem jsou zhruba 30minutové rozhovory. Za výběr moderátora – Michala Půra – ale sklidil kritiku.

Článek

„Prezident sídlí na Hradě, ale já jsem měl vždy blíž k životu mimo něj. Mezi přáteli a lidmi, s kterými se můžeme bavit otevřeně o spoustě věcí,“ objevilo se ve středu večer na prezidentově twitteru.

Petr Pavel tak uváděl svůj nový podcast. Výběr moderátora – šéfredaktora serveru Info.cz a moderátora CNN Prima News Michala Půra – ovšem vyvolal převážně kritiku.

Prezidentův tým se hájí tím, že na tvorbě obsahu podcastu nespolupracuje se společností Info.cz, ale s Michalem Půrem jakožto moderátorem.

„Na další projekty Michala Půra nemáme žádnou vazbu a obsah podcastu Podhradí nijak neovlivňují,“ uvedla pro Seznam Zprávy prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

Podle ní produkce pořadu není podmíněna žádnou smlouvou. „Po technické stránce podcast zajišťuje Michal Půr, nikoli Info.cz ani jiná třetí strana.“

Michal Půr řekl, že iniciativa vzešla z obou stran. „Párkrát jsme se bavili o tom, že by bylo fajn udělat podcast čistě prezidentský. Takové Hovory z Lán pro jinou skupinu. Mimo Prahu, na jiných platformách. Napsal jsem koncept a shodli jsme se, že do toho jdeme,“ sdělil Seznam Zprávám.

Na podcastu se prý podílí z vlastní vůle. „Nedostávám zaplaceno nic, techniku platím já,“ shrnul s tím, že nahrávací vybavení pronajal z půjčovny.

Novináři a prezidenti

To potvrdila i prezidentova mluvčí. „Spolupráce je bezplatná a neplynou z ní žádné závazky,“ sdělila Řeháková. Kontrolu nad obsahem podle ní má prezidentův tým.

Pavel byl už během předvolební kampaně hostem Půrova podcastu Insider. V nezvykle dlouhé epizodě tehdy dostal prostor nejen on, ale i několik členů jeho týmu.

Půr odmítl, že by podcast Podhradí jakkoli souvisel s jeho dalšími pořady. „Jelikož veřejné dění komentuju, tak říkat, že mám nestranný pohled na veřejné dění, by bylo příliš odvážné. To nepochybně nemám a nikdy jsem se tím netajil. Nepovažuju se ani za novináře, ale spíš moderátora či tvůrce,“ reagoval na dotazy.

Kritici ale v Pavlově výběru vidí paralely s předchozí hlavou státu Milošem Zemanem, který svého času poskytoval výhradní rozhovory třeba Jaromíru Soukupovi, a to v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.

Podle Denisy Hejlové, expertky na strategickou komunikaci z Univerzity Karlovy, je problematická především komunikace Hradu.

„Ve velmi krátké době je to již poněkolikáté, co se komunikace prezidenta probírá – a to ne co se týče obsahu, ale formy. Lidé se neptají, co prezident říkal, ale proč si vybral Půra, což svědčí o neprofesionalitě komunikace kanceláře,“ uvedla Hejlová.

„Jako mnohem horší signál k veřejnosti vnímám třeba to, že hned po nástupu začal prezident vyhlašovat, že za pět let toho bude mít dost,“ doplnila.

Reklama soukromým médiím?

Hrad čelí kritice i za to, že nedal prostor veřejnoprávním médiím, a svým krokem naopak dělá reklamu těm soukromým.

„Reklamu nikomu neděláme, Michal Půr k nám přichází v roli moderátora. Na média, se kterými spolupracuje ve své práci, nemá náš obsah žádnou vazbu,“ odmítla výtky Řeháková.

Podle ní prezident na jiná média nezanevřel. „Náš vlastní obsah – tedy podcast Podhradí – je tvorba navíc k běžným mediálním rozhovorům, která běží po vlastní linii,“ uvedla.

Veřejnoprávní média navíc o podobný formát neprojevila zájem. „S Hradem jsme diskutovali rozhovory s prezidentem republiky, které by se konaly v reakci na aktuální zpravodajské dění, ale o formát tohoto typu jsme neusilovali,“ řekl mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. Mediální politiku Hradu blíže komentovat nechtěl.

Stejný postoj má i veřejnoprávní televize. „Česká televize má zájem zvát prezidenta do svého vysílání k důležitým, aktuálním tématům a při vhodných příležitostech. V tomto smyslu ČT již informovala prezidentskou kancelář,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Karolína Blinková.

Mluvčí Řeháková později doplnila, že s vystupováním ve veřejnoprávních médiích prezident nadále počítá.

Otto Eibl, odborník na politický marketing z brněnské Masarykovy univerzity, soudí, že volba moderátora ze soukromých médií dává smysl. „Není náplní práce veřejnoprávních médií vyrábět na míru a na klíč obsah prezidentu republiky,“ řekl. „Je to skutečně a pouze komunikační model, který ‚bude mít ve své moci‘ Petr Pavel a jeho spolupracovníci.“

Hlava státu podle něj může prostřednictvím podcastu jednoduše nastolovat témata veřejné diskuze.

Podcasty s politiky

Michal Půr má s moderováním podcastů politiků zkušenosti. V jednom z pořadů Info.cz, nazvaném Vybraně o obraně, se setkává třeba s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

S bývalým premiérem Mirkem Topolánkem zase vedl rozhovory v rámci pořadu Topol Show. Na serveru, jehož je šéfredaktorem, pak měla svůj podcast Dycky Praha! dvojice politiků z pražského magistrátu – Alexandra Udženija (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Půr se již v minulosti označil za tzv. hybridního novináře. „Zatímco influencera se nikdo neptá, proč a kde vystupuje. Novináři se mydlí mezi sebou, aby zjistili, kdo může nosit nálepku ‚tradiční médium‘ či ‚nestranný novinář‘. Podle mě bylo vždycky lepší přiznat, že nejsem nestranný a moji posluchači/diváci vždy vědí, do čeho jdou,“ vysvětlil svůj postoj.

Kontroverze kolem Půra se objevily v roce 2019, kdy on-line deník Aktuálně.cz napsal, že agentura C&B vylepšovala za peníze Home Creditu obraz komunistické Číny v Česku. Spolumajitel C&B je Tomáš Jirsa, v té době jednatel firmy vydávající Info.cz.

Agentura tehdy podle Aktuálně.cz zaúčtovala i texty vycházející právě na webu Info.cz a uváděla je jako výsledek své činnosti – mezi nimi i osm Půrových textů. „Home Credit dal agentuře C&B jednoznačné zadání: pokusit se racionalizovat debatu o Číně a zlepšit image Home Creditu,“ řekl Jirsa koncem roku 2019 Seznam Zprávám.

Šéfredaktor Info.cz pak nařčení od počátku odmítá. „Nikdy nepotvrzená obvinění se týkala mého tehdejšího kolegy jednatele, který v den, kdy se objevily články, rezignoval. Tím to skončilo,“ uvedl na otázku, zda to nemůže prezidenta Pavla poškodit.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Řehákové o spolupráci prezidenta s veřejnoprávními médii.

Reklama

Související témata:
Podcast Podhradí
Michal Půr

Doporučované