Hlavní obsah

Pětinásobný vrah chce na svobodu. Soud zkoumá jeho zdravotní posudek

Foto: ČTK/Ramík Drahoslav, ČTK

Oto Biederman (uprostřed) před soudem.

Reklama

Oto Biederman byl před více než třiadvaceti lety odsouzen na doživotí, když se přiznal k pěti vraždám. Nyní se chce dostat na svobodu.

Článek

Jablonecký soud by mohl už příští týden říct, zda bude z vězení podmíněně propuštěn Oto Biederman. Pětinásobný vrah, který byl v roce 1999 odsouzen na doživotí.

Soud v Jablonci dostal po zhruba osmi měsících znalecký posudek, který zkoumal vrahův aktuální psychický stav. Na více než sto stranách ho v detailech popsal znalec Karel Humhal.

Oto Biederman požádal o podmíněné propuštění už v lednu 2020, kdy měl za sebou dvacet let za mřížemi, a tak díky už odsezené délce trestu mohl o pobyt na svobodě požádat.

Jenže rozhodnutí od té doby nepadlo, verdikt se protahuje kvůli řadě posudků, které si soud nechal na Oto Biedermana zpracovat. Poslední z nich dokončil už zmíněný znalec Humhal letos v březnu a poté ho odeslal soudu v Jablonci. V jeho závěru odpověděl soudu na řadu otázek, které se týkaly zejména toho, zda může pětinásobný vrah po propuštění na svobodu pokračovat v páchání trestné činnosti.

Vraždy Oto Biedermana

  • Zabil vrátného obchodního domu v centru Prahy, odkud si poté odnesl s komplici tři miliony korun. Biederman z toho získal 200 tisíc.
  • V červnu 1995 zabil svého kamaráda, který byl majitelem malé výrobny rukavic. Tomu se stalo osudným, že se Biedermanovi svěřil, že připravuje veliký obchod v USA a v trezoru má 1,5 milionu dolarů. Podnikatele vrah vylákal, ať se s ním a jeho známými jde pobavit do nočního klubu. Jenže tam už s nimi nedojel. Odvezli ho na opuštěné parkoviště, kde Biederman svého kamaráda střelil do srdce. Později vzali z domu podnikatele trezor. Když ho však rozřezali, žádné peníze v něm nebyly.
  • Jen několik dní poté pak Biederman s komplicem zabil pracovníka benzinové stanice v pražské čtvrti Vysočany. Sebrali mu třicet tisíc korun, které ještě ten večer utratili v erotickém klubu.
  • Obětí Biedermana se stal rovněž jeho dřívější spolupachatel. Ten zdědil lukrativní pozemky v Praze a jeden z členů jejich skupiny je chtěl získat. Biederman tak muže pozval k sobě domů, kde ho samopalem zastřelil a jeho tělo poté zakopal. Pozemky ale skupina stejně nezískala, protože v době zabití nebyly ještě na oběť přepsány.
  • Biedermana a spol. nakonec policie dopadla, když v hotelu ve Valašském Meziříčí zabili podnikatele. Ten byl zabit, protože dlužil dva miliony korun podnikatelům z Litvínova.

Znalec obecně popsal, že Biedermanova motivace k páchání zločinu by se mohla vzhledem k věku a k dlouhému pobytu za mřížemi snížit.

„U posuzovaného odsouzeného lze diskutovat o poklesu intenzity puzení k páchání trestné činnosti dané věkem a délkou výkonu trestu,“ napsal Humhal do dokumentu, s nímž se mohly Seznam Zprávy seznámit.

Na konkrétní dotaz, jak by se ale mohl Oto Biederman na svobodě chovat, nedokázal však dát znalec odpověď. „Znalec nemá další relevantní poznatky ohledně prognózy dalšího páchání trestné činnosti odsouzeným po jeho případném podmíněném propuštění,“ uvedl Karel Humhal.

Biederman při popisu svého zdravotního stavu zmínil, že trpí roztroušenou sklerózou. Proto znalec Humhal v posudku také uvedl, že by měl jeho stav posoudit ještě další znalec, neurolog nebo psychiatr. A měl by říct, jaký bude mít tato nemoc vliv na vrahovu psychiku.

Takže je možné, že bude ještě v Biedermanově případě potřeba vypracovat další posudek. Požádal o to už i jeho advokát.

„Ze strany obhajoby byl podán návrh na doplnění znaleckého dokazování zpracováním dalšího znaleckého posudku,“ uvedl mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř.

Soud má přitom řešit tento případ už příští týden. Zda soud nařídí vypracování dalšího posudku, není zatím podle mluvčího jasné.

„O návrhu nebylo soudem dosud rozhodnuto, a nelze tak aktuálně sdělit, zda při nařízeném jednání bude ve věci rozhodnuto,“ doplnil Kneř.

Reklama

Doporučované