Hlavní obsah

Piráti se obrátili na policii kvůli prodeji pozemků v Lysolajích

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Hlubuček u Obvodního soudu pro Prahu 9.

Reklama

Pozemky byly prodány v roce 2017, podle oponentní expertizy za nižší cenu, než je jejich skutečná hodnota.

Článek

Server Aktuálně.cz upozornil na prodej městských pozemků v Praze-Lysolajích. Došlo k němu v roce 2017 a inicioval ho nyní už bývalý starosta městské části Petr Hlubuček (STAN), podle policie jeden z aktérů kauzy kolem dopravního podniku.

Městská část se pozemků vzdala za 100 milionů korun. Posudek hovoří o tom, že předpokládaný výnos z prodeje bude 224 milionů korun, částka byla ponížena o náklady developera či vybudování inženýrských sítí. A dospěl k sumě zhruba 80 milionů.

Server ale napsal, že existovala i oponentní expertiza, podle níž nebyl posudek pravdivý. Další odhad pak určil cenu pozemků na 200 milionů korun.

Autor původního posudku, Leoš Klimt z firmy Equita, podle serveru trvá na tom, že chybu neudělal. „Kritika je neoprávněná a není žádným způsobem odůvodněná,“ odpověděl na dotaz.

„Projekt je v pořádku,“ řekla dosavadní místostarostka Lysolají a od pondělí starostka Dana Malečková (STAN).

Trestní oznámení

Na podezřelé okolnosti v úterý upozornili i Piráti, kteří informovali, že kvůli prodeji pozemků loni v prosinci podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Strana, která je od roku 2018 součástí vládnoucí koalici na pražském magistrátu, připomněla, že prodej schvalovalo i zastupitelstvo na magistrátu, a to na základě žádosti Petra Hlubučka.

„Tehdy byly zastupitelům v podkladech doručeny pouze tři stránky znaleckého posudku, ačkoliv originální dokument čítal přes 30 stran,“ tvrdí s tím, že pozemek byl prodán hluboko pod cenou a škoda tak může být v řádech desítek milionů korun.

Původním záměrem prodeje měla být stavba domova důchodců a startovacích bytů, na pozemcích ale podle Aktuálně.cz posléze začali stavět byty sponzoři pražské buňky STAN a TOP 09.

Server upozornil, že lysolajské Zátiší buduje developerská společnost Landia. Firmy ze skupiny podle Aktuálně.cz poslaly STAN v roce 2018 sponzorský dar 100 tisíc korun.

TOP 09 pak od nich do roku 2016 měla dostat 230 tisíc, v roce 2018 pak dostala 750 tisíc od firmy Revis, která se také na stavbě Zátiší podílela. Landia na dotaz odmítla, že by sponzorské dary s projektem souvisely. Revis podle serveru nereagoval.

Reklama

Doporučované