Hlavní obsah

Plachta s Putinem v pytli na mrtvoly je pryč. Instalace přišla na 70 tisíc

Foto: Vít Rakušan

Původní kontroverzní plachta se objevila začátkem listopadu.

Reklama

aktualizováno •

V noci z neděle na pondělí vyměnilo Ministerstvo vnitra kontroverzní plachtu zobrazující Vladimira Putina v pytli na mrtvoly. Nová s piktogramy srdíčka, české vlajky a gesta „V“ je připomínkou 17. listopadu, obě vyšly na 70 tisíc.

Článek

Na svém twitterovém účtu to zveřejnil sám ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Důvodem výměny je podle něj nadcházející státní svátek - Den boje za svobodu a demokracii.

Původní plachta se na budově ministerstva objevila 28. října a vyvolala značné kontroverze. Cílem vyvěšení obou plachet je podle Rakušana vyvolat ve společnosti diskuzi.

„Plachty jsme na budovu Ministerstva vnitra instalovali v souvislosti s dvěma výjimečnými událostmi československých dějin. Náš cíl byl mimo jiné vyvolat veřejnou diskuzi, kde by jasně zaznělo, na jakých hodnotách naše svobodná společnost stojí a kdo pro ni naopak znamená pověstné zlo,“ popsal pro Seznam Zprávy důvody instalace Rakušan.

Ani její nová podoba se ale v komentářích k příspěvku ministra nesetkala s vřelým přijetím. V diskuzi se třeba objevila otázka, kdo tyto plachty platí.

Úřad k tomu uvedl, že samotnou výrobu plachet financoval spolek Dekomunizace. Ministerstvo pak zaplatilo celkem 70 tisíc korun za jejich instalaci.

„Druhou z vyvěšených plachet plánujeme po sundání vydražit a tím náklady na instalaci zaplatit. Každopádně dosáhneme stavu, kdy náklady pro stát budou nulové,“ sdělil Rakušan pro Seznam Zprávy.

Putin ve vaku na mrtvoly

Na obraz Putina mezi českou a ukrajinskou vlajkou také upozornil přímo ministr vnitra. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ napsal Rakušan na státní svátek.

Akce měla výročí vzniku samostatného Československa spojit s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu. Vznikla na základě iniciativy ministra a zmíněného spolku Dekomunizace. Sdělil to podle ČTK Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich.

Aktualizovali jsme o vyjádření ministra vnitra a cenu za instalaci plachet.

Reklama

Doporučované