Hlavní obsah

Plané neštovice, chřipka a další. Co nás čeká po odložení respirátorů?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Izolace, sociální distance nebo nošení respirátorů vedly ke zmírnění výskytu dalších onemocnění. Vedle chřipky, která letos přišla později než jindy, a dalších respiračních onemocnění se teď vrací i plané neštovice.

Článek

Podle vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jana Kynčla české děti v následujícím období čeká vyšší výskyt planých neštovic.

„Je skoro jisté, že planých neštovic bude více. Je to dětské onemocnění a děti, které ho neprodělaly, se potřebují promořit,“ dodal.

Pediatrička Ilona Hülleová to potvrzuje. „Určitě je výskyt vyšší oproti dobám, kdy byla přísnější protiepidemická opatření. Ale to je v pořádku, protože děti by měly to onemocnění prodělat,“ upřesňuje Hülleová.

V tuto chvíli podle Hülleové prodělává plané neštovice zhruba stejný počet dětí jako v letech před epidemií covidu.

Vakcinolog a pediatr Daniel Dražan vysvětluje, že tu plané neštovice byly i v době respirátorů. Právě ochranné prostředky a také menší účast dětí v kolektivu ale jejich výskyt snížily. Pouze však na přechodnou dobu.

„Neštovice tu pořád jsou, asi v desítkách tisíc případů ročně. Zatím jsou ty epidemie pouze lokální. Samozřejmě že ti, co je doteď neměli, je dostanou, pokud se nebudou chránit nějak účinněji než jen respirátorem, například vakcinací,“ říká Dražan.

Plané neštovice

Jsou jedním z nejčastějších dětských infekčních onemocnění. Jsou vysoce nakažlivé a přenáší se především přímým kontaktem. Na těle se objevuje vyrážka, a to nejčastěji na hlavě a trupu, odkud se šíří po celém těle. U dospělých se může objevit i horečka, ale u zdravých dětí probíhá onemocnění většinou bez komplikací. Po prodělání vzniká dlouhodobá imunita. Proti onemocnění existuje dobrovolné očkování.

Mezi dospělými se zase po odložení respirátorů šíří chřipka. „Zachytila jsem i minulý týden několik případů, kdy měli lidé horečnaté onemocnění s teplotami přes 38 stupňů a bolestmi kloubů a svalů, a byla to skoro vždycky chřipka,“ uvedla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Zároveň si myslí, že odložení respirátorů mohlo ještě chvíli počkat. „Počet případů je v tuto chvíli podhodnocený. Pořád u nás v ordinaci třetinu respiračních infektů tvoří covid a ve světě se šíří nová varianta. Omikronem se musí nakazit nebo se s ním setkat de facto každý,“ dodává lékařka.

Reklama

Doporučované