Hlavní obsah

Počet cizinců v Česku překonal milion

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V Česku podle odhadů nyní pobývá na 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, převážně žen s dětmi.

Reklama

Ministerstvu vnitra nicméně stále chybí očištěná data o počtu válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří v Česku zůstali a neputovali dál na západ.

Článek

Česká republika není žádný uzavřený izolovaný ostrov, kde žijí jen lidé s českou národností. V pondělí to uvedl šéf resortu vnitra Vít Rakušan s tím, že počet cizinců, kteří tu žijí, překročil jeden milion.

„Musím se přiznat, že data překvapila i mě,“ pokračoval Rakušan na tiskové konferenci u příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků. „Za poslední tři roky, ještě před válečnou krizí, k nám legálně přišlo přes 100 tisíc cizinců,“ doplnil.

Zároveň vyzdvihl, že 77 tisíc válečných uprchlíků si v Česku našlo práci. „Svědčí to o tom, že ti lidé sem nepřichází zneužívat systém.“

Ministerstvu vnitra nicméně stále chybí očištěná data o počtu válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří v Česku zůstali a neputovali dál na západ. A to i přesto, že se od konce května rozeběhl evropský systém na sdílení informací o uprchlících, od něhož se zpřesnění počtů slibovalo.

„Evropská komise splnila termín, ale nejdříve tam vkládají data státy, které nemají tak silné zastoupení v uprchlické vlně, jako například Polsko nebo Česká republika. Jsme až na konci řady,“ řekl Rakušan s tím, že data by měla být brzo k dispozici.

Zástupkyně neziskového sektoru apelovaly během tiskové konference na to, aby se Česko soustředilo na skutečně začlenění uprchlíků do společnosti.

„Často sem přichází silní, odvážní lidé s řadou znalostí a kompetencí. Na nás je jim vytvořit podmínky, aby zde své talenty mohli rozvíjet. Ať už se rozhodnou zůstat nebo vrátit na Ukrajinu,“ uvedla Andrea Krchová, ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracující s migranty.

Reklama

Doporučované