Hlavní obsah

Podívejte se: Na Smetanově nábřeží rozšíří chodníky, přibude i alej

Foto: město Praha

Takto se má změnit Smetanovo nábřeží.

Reklama

Technická správa komunikací (TSK) dnes zahájila práce na úpravách Smetanova a části Masarykova nábřeží.

Článek

Na Smetanově nábřeží bude výrazně rozšířen chodník na východní straně, auta budou jezdit po tramvajových kolejích. Tramvajová zastávka Karlovy lázně bude nově obousměrná a zastávka Národní divadlo u Hollaru se přesune na úroveň Žofína, kde budou tramvaje stavět v obou směrech. Práce se obejdou bez uzavírek, potrvají do konce června a vyjdou na 41 milionů korun.

Práce začínají podle primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) v pondělí u Karlových lázní. „Práce budou probíhat bez dopravních omezení, doprava se poté na Smetanově nábřeží zachová, ale bude přemístěna z jednoho jízdního pruhu do tramvajového pásu,“ uvedl. Dodal, že na chodníku rozšířeném až k tramvajovému pásu vznikne stromořadí se 17 stromy.

Tím zaniknou místa, kde nyní parkují auta, podle náměstka zůstane zachováno jen několik míst pro zásobování. Scheinherr dodal, že nábřeží využívají z 80 procent chodci a cestující MHD. „S výhledem na Malou Stranu je to nejkrásnější nábřeží na světě, proto si ten veřejný prostor zaslouží, aby byl špičkový,“ řekl.

TSK už loni na opačném chodníku u řeky vysadila deset stromů, nyní odtud podle náměstka zmizí betonové lavičky a nahradí je nové v designu, který město začalo pro mobiliář používat. Scheinherr doplnil, že magistrát projekt probral s radními pro dopravu Prahy 1, 2, 5 a 6, kteří s ním souhlasili.

Anketa

Líbí se vám budoucí podoba Smetanova nábřeží?
Ano
79,6 %
Ne
20,4 %
Celkem hlasovalo 636 čtenářů.

Město v uplynulých letech zkušebně uzavřelo nábřeží od mostu Legií ke křižovatce nábřeží s Divadelní ulicí. Rozšířen byl chodník až k tramvajové zastávce a vznikly tam restaurační předzahrádky. Řidiči museli úsek objíždět Divadelní ulicí. Opatření sklidilo kritiku například od magistrátní opozice nebo radnice Prahy 1. V současné době je nábřeží v této části opět průjezdné.

Reklama

Doporučované