Hlavní obsah

Podnikatel Horáček se dohodl se žalobcem na trestu. Soud to potvrdil

Podnikatel Tomáš Horáček.

Reklama

aktualizováno •

Obvodní soud pro Prahu 5 projednal dohodu o vině a trestu mezi žalobcem a podnikatelem Tomášem Horáčkem. Ten byl obviněn v korupčním případě kolem nemocničních zakázek.

Článek

Podnikatel Tomáš Horáček, který jako obviněný spolupracuje s policií v korupční kauze kolem nemocničních zakázek, uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu.

Jde konkrétně o trest ve výši šesti měsíců ve vězení, pokutu pět milionů korun a na sedm let nesmí působit v obchodních společnostech. Pro Seznam Zprávy to potvrdil státní zástupce Zdeněk Matula i mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni.

„Dohodu schválil soud,“ uvedl Matula. „Rozhodnutí je dnešním dnem v právní moci,“ napsala Humeni.

Kvůli tomu, že si Horáček již tuto dobu odseděl ve vazbě, bude muset zaplatit zmíněnou pokutu. Zároveň má uhradit podle Humeni více než 634 tisíc jako škodu, která byla způsobena Fakultní nemocnici Bulovka.

V tomto případě Horáčka obvinila policie ze čtyř trestných činů. Vedle něho zahájila trestní stíhání také bývalého poslance ODS a vlivného muže českého zdravotnictví Marka Šnajdra nebo někdejší ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Obviněno bylo v souvislosti s kauzou už celkově přes 20 lidí a osm firem.

V Horáčkově případě v pondělí po obědě projednal jeho dohodu se žalobcem Matulou soudce Obvodní soudu pro Prahu 5 Martin Fila. Matula potvrdil, že k tomu došlo na základě jeho návrhu.

Institut dohody o vině a trestu má zrychlit a zjednodušit trestní řízení. Obviněný musí slíbit, že se přizná k trestnému činu, na oplátku dostane mírnější trest.

„Jiná dohoda v předmětné věci uzavřena nebyla, ve věci nadále probíhá vyšetřování,“ uvedl pro Seznam Zprávy Matula.

Horáčka začala v červnu 2018 stíhat policie, protože jako lobbista ovlivňoval veřejné zakázky ve zdravotnictví – a to nejen ty, které přinášely prospěch jeho firmám, ale také zakázky, se kterými neměly jeho firmy nic společného.

Jednalo se třeba o soutěže, které vypsaly Nemocnice Na Bulovce nebo Nemocnice Na Františku. Horáček během vyšetřování začal s policií spolupracovat. Díky jeho svědectví později vyšetřovatelé obvinili také Marka Šnajdra.

Toho policie stíhá kvůli nákupu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce za 160 milionů korun. Podle policie bylo v této zakázce připraveno až deset milionů korun na korupci. A Marku Šnajdrovi vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun. Šnajdr však vinu odmítá.

Doplnili jsme vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5.

Reklama

Doporučované