Hlavní obsah

„Pojede jenom jedna.“ Řidič vykázal z autobusu matku s kočárkem

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Video, které celou situaci zachycuje, bylo zveřejněno na sociálních sítích (ilustrační foto).

Reklama

Řidič pražského linkového autobusu vykázal z vozu matku s kočárkem a odmítl pokračovat v jízdě, dokud nevystoupí. Video zachycující celý incident se rozšířilo po sociálních sítích.

Článek

Spor mezi řidičem a cestující s kočárkem se odehrál v pondělí na zastávce autobusové linky 103 v pražských Ďáblicích.

Když do vozu přistoupila druhá matka s kočárkem, odmítl řidič pokračovat v jízdě, dokud jedna z žen nevystoupí. Trval na tom, že podle přepravního řádu může být v autobuse pouze jeden kočárek.

„Stalo se to, že jsem jela se synem z plavání, já jsem byla ta první maminka, a za další dvě zastávky, asi U Spojů, nastoupila druhá maminka. A najednou se ozval pan řidič, který na nás začal křičet, že jedna z nás vystoupí,“ popsala pro Seznam Zprávy začátek incidentu jedna z matek Lucie Chadrabová, která celou situaci natočila a zveřejnila na sociálních sítích.

Autobus v tu chvíli opustit odmítla.

„V ten den byla venku obrovská zima a foukal strašně studený vítr,“ vysvětlila své důvody. Dodala, že se druhé matky, která byla údajně na cestě k pediatrovi, chtěla zastat a že rovněž zvažuje podání stížnosti na dopravce.

Tím jsou společnosti ROPID a ČSAD Střední Čechy, obě se však postavily na stranu řidiče.

„Po zhlédnutí videí se domníváme, že celý konflikt byl zbytečně vyhrocený ze strany řidiče i cestující. Oporu ve svém chování má v přepravních podmínkách ale řidič, protože skutečně je jen na něm, zda povolí ve vozidle přepravu více kočárků najednou. Toto konkrétní vozidlo na to není technicky ani kapacitně uzpůsobeno a v případě náhlého zabrzdění může dojít k nebezpečným situacím,“ sdělil ROPID pro server Zdopravy.cz.

Spor v autobuse vygradoval až do bodu, kdy řidič zavolal policii.

„V souvislosti se šířícím se videem jsme v pondělí před polednem dostali oznámení o sporu při přepravě osob v autobusu v pražských Ďáblicích, kde jedna z cestujících měla dle oznámení porušovat přepravní řád a odmítala vystoupit z autobusu,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí pražské policie Richard Hrdina a dodal, že na místě policie neshledala žádné protiprávní jednání a po chvíli zase odjela.

„V průběhu celé události, co jsme tam jednali, tak jedna z cestujících s kočárkem z autobusu vystoupila a jela náhradním spojem, resp. další linkou, čímž se celá situace v tu chvíli sama vyřešila,“ doplnil Hrdina.

Útoky na sociálních sítích

Video vyvolalo vlnu souhlasných, ale i kritických reakcí na sociálních sítích. Chadrabová tvrdí, že ji míra agresivních komentářů zaskočila, a to zejména od jiných matek.

„Už to došlo tak daleko, že jsem se začala bát o bezpečí svého syna a bezpečí své a své rodiny, že jsem prostě byla nucena ta videa smazat,“ uvedla Chadrabová.

„Ta vlna nenávisti mě fascinuje, fascinuje mě, že matky nepodpoří matky. Kde to jsme?“ uvedla Chradrabová. Dodala, že mnoho jiných lidí jí však podporu vyjadřuje.

Rovněž přiznala, že v některých ohledech mohla reagovat jinak.

„Možná byla chyba, že jsem to zveřejnila hned v té dané situaci, v té dané vteřině. Respektive teď to vidím s odstupem času – měla jsem jít domů, měla jsem si to promyslet a měla jsem to asi zveřejnit jinak. Ale ta situace, která se stala, mi nepřipadá správná. Nepřipadá mi dobré, aby nás kdokoliv vyháněl na mráz,“ shrnula Chadrabová.

Reklama

Doporučované