Hlavní obsah

Policie obvinila učitelku, která ve výuce popírala válku na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy

Učitelka během hodiny slohu prezentovala žákům dezinformace šířené ruskou propagandou.

Reklama

Policie obvinila Martinu Bednářovou, nyní už bývalou učitelku Základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6. Žena loni před žáky popírala válku na Ukrajině.

Článek

„V této věci bylo zahájeno 13. ledna trestní stíhání jedné fyzické osoby pro jednání, které bylo kvalifikováno jako přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy,“ sdělil deníku Právo mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Ve věci bude nadále pokračovat vyšetřování,“ řekl s tím, že v případě podání obžaloby ženě hrozí trest ve výši od 6 měsíců do 3 let vězení.

Na případ upozornily Seznam Zprávy loni v dubnu v publicistickém pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Učitelka během hodiny slohu prezentovala žákům dezinformace šířené ruskou propagandou.

„Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ říká na audiozáznamu, který z hodiny pořídil jeden z žáků osmé třídy.

Co zaznělo při hodině slohu

Úryvky z audionahrávky, kterou pořídily děti během vyučování, si můžete poslechnout v reportáži pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Když se žáci snažili namítat, že ve zprávách viděli, že Kyjev hoří, Bednářová reagovala otázkou, zdali to bylo v České televizi. „ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu ten je poplatný,“ tvrdila dětem.

Během osmnáctiminutové nahrávky pak zazní celá řada dalších nepřesných formulací i manipulací.

„Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni, likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014,“ zní například na záznamu.

Spor se školou

Ředitelka školy Renata Riedlová následně češtinářce zamezila, aby mohla na škole nadále vyučovat, prostřednictvím překážky na straně zaměstnavatele.

Na začátku loňského srpna pak Bednářová dostala od vedení výpověď, proti které se rozhodla bránit u soudu. Ve sporu se školou ji zastupovala advokátka Jana Kudynová.

„V této věci paní učitelku Bednářovou nezastupuji. A i kdybych zastupovala, tak nemám vůbec žádný pokyn ke komunikaci s médii, takže se k tomu nemohu vyjadřovat,“ řekla Kudynová Seznam Zprávám k aktuálnímu obvinění.

Reklama

Doporučované