Hlavní obsah

Policie odložila případ nemocnice na covid. Stála 100 milionů, neměla lidi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Policie se zajímala kvůli polní nemocnici v Letňanech o exministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Reklama

Informaci o odložení případu má i Ministerstvo zdravotnictví. Podle žalobce je v roli poškozeného a může proti jeho usnesení podat stížnost.

Článek

Pražská policie tento týden uzavřela případ, v němž prověřovala pronájem prostor pro polní nemocnici v Letňanech.

Nemocnice Bulovka, kterou k tomu pověřil tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula, za pronájem místa na letňanském výstavišti zaplatila 58,5 milionu korun bez DPH firmě miliardáře Pavla Sehnala. Jeho společnost ABF si přitom sama pozemky, kde bylo zdravotnické zařízení v Letňanech připraveno, pronajímá. A část dokonce od Ministerstva financí.

Bulovka pak hradila také energie a náklady na technické vybavení, rozvody kyslíku, nákupy zdravotnické techniky a materiálu, opravy nebo vytápění. Celkově mělo jít o částku kolem sta milionů korun.

Po několika měsících prázdné existence byla zavřena s odůvodněním, že není možné pro ni sehnat personál.

Policista Tomáš Hádek, který měl kauzu na starosti, prověřoval podezření, zda se bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, v jehož éře byla nemocnice zřízena, nedopustil trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

+5

Pokyn k odložení kauzy dostal policista Hádek přímo od obvodního státního zástupce pro Prahu 2 Tomáše Svobody.

„Spíše se nalezly důkazy, že k žádnému pochybení trestně-právního rázu nedošlo,“ řekl státní zástupce Svoboda, jehož podřízení prověřování kauzy dozorovali.

Odložení případu pro Seznam Zprávy potvrdila také pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Informaci, že byla kauza odložena, dostalo o odložení případu i Ministerstvo zdravotnictví. „Policie nás v tomto týdnu informovala, že věc odložila. Dospěla k závěru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu,“ uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Policie během prověřování zdokumentovala, že pokyny ke zřízení nemocnice na letňanském výstavišti padly na podzim roku 2020 v prvním roce koronavirové pandemie. Roman Prymula jako tehdejší ministr zdravotnictví uložil v říjnu 2020 šéfovi Fakultní nemocnice Bulovka Janu Kvačkovi, aby smlouvu na pronájem prostor pro polní nemocnici v Letňanech podepsal.

Vedení ministerstva mělo podle policie v té době informace, že existuje i nabídka na zřízení polní nemocnice v prostorách pražské O2 Arény, kterou dal zástupce PPF.

„Já jsem ale dostal informaci, že tento prostor úplně nevyhovoval,“ prohlásil však nyní Roman Prymula.

Bývalý ministr zároveň potvrdil, že během prověřování případu vypovídal na policii. Nerozuměl však prý tomu, proč se policie zajímala přímo o něj. „Nevím, proč podezřívali právě mě, ale podával jsem vysvětlení. Vím, že se diskutovalo, jaká byla cena, ale s tím jsem já mnoho společného neměl,“ uvedl Prymula.

Případem se začali vyšetřovatelé zabývat loni v dubnu. Původně kauzu řešila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Státní zastupitelství ale nakonec rozhodlo, že případ bude řešit policie v Praze.

„Bylo podáno několik trestních oznámení. Po dohodě bylo rozhodnuto, že to bude řešit Krajské oddělení policie v Praze,“ vysvětlil státní zástupce Svoboda.

Provoz záložní nemocnice byl ukončen loni v únoru. Podle žalobce Svobody je poškozeným v této kauze Ministerstvo zdravotnictví, protože náklady za provoz platilo. „Proti usnesení může podat stížnost,“ doplnil žalobce Svoboda.

Reklama

Doporučované