Hlavní obsah

Policie se kloní k variantě, že Mynářovu hospodu někdo úmyslně zapálil

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Vyhořelý srub v Osvětimanech

Reklama

Vyšetřovatelé mají podezření, že hospodu Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou vlastní firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, někdo zapálil úmyslně. Ve věci dosud nebyl nikdo obviněn.

Článek

Dřevěná budova vyhořela koncem března. Po požáru pracovala policie se třemi možnými verzemi jeho možného vzniku, a to nedbalostí, technickou závadou a úmyslným založením.

Nyní už se soustředí na jednu z nich: „Z doposud provedeného prověřování se ve věci podává podezření na úmyslné zapálení objektu. Ve věci nebyl doposud nikdo obviněn,“ uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Trestní řízení v případu je podle něj vedeno pro spáchání zločinu obecného ohrožení. Pachateli za něj hrozí v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení osm až 15 let vězení. Odhadovaná škoda způsobená požárem je podle mluvčího stále 25 milionů korun.

Případem se zabývají krajští kriminalisté, kteří si věc v dubnu převzali od policistů v Uherském Hradišti.

Několik dní po požáru Mynář v prohlášení a videu na hradním webu prohlásil, že to nebyla náhoda ani nehoda, ale že oheň v dřevěné budově někdo založil úmyslně. Vedoucí prezidentské kanceláře tvrdil, že v budově měl původně být se svou rodinou i v den, kdy tam hořelo. Událost spojil se „štvavou nenávistnou kampaní médií“ a některé novináře obvinil z toho, že ohrozili životy jeho dětí a rodiny. Redakce, které ČTK oslovila, Mynářova obvinění odmítla.

Požár hospody likvidovalo v noci na 29. března osm profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Nikdo při něm neutrpěl zranění. V době příjezdu hasičů hořela celá střecha objektu. Zasahovali v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Požár dostali pod kontrolu zhruba po hodině.

Reklama

Související témata:

Doporučované