Hlavní obsah

Soud poslal mladíka podezřelého ze zabití učitele do vazby

Bez komentáře: Policie zveřejnila video ze zatčení žáka podezřelého z vraždy učitele.Video: twitter/PolicieCZ

 

Reklama

aktualizováno •

Devatenáctiletého učně policisté zadrželi krátce po činu – ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne v Dolních Břežanech. Seděl v tu chvíli ve voze na sedadle spolujezdce. Podezřelý měl u sebe nůž.

Článek

Mladíka, který podle policie ve čtvrtek zabil pedagoga Středního odborného učiliště v pražské Ohradní ulici, poslal v sobotu Obvodní soud pro Prahu 4 poslal do vazby. Serveru iDNES.cz to po jednání soudu řekla státní zástupkyně Jana Murínová. Z čeho je mladík obviněn, žalobkyně nesdělila.

Podle serveru soud rozhodl o vazbě kvůli obavě z útěku podezřelého, mohl by prý také pokračovat v trestné činnosti.

Devatenáctiletý žák školy měl smrtelně napadnout učitele mačetou. Vyšetřovatelé předpokládají, že motivem činu byl spor žáka s pedagogem. Podle ministra školství Petra Gazdíka byl důvodem špatný studijní výsledek.

Ředitel školy Karel Dvořák pro Českou televizi upřesnil, že žák obdržel od pedagoga den před útokem nedostatečnou.

Policie v pátek zveřejnila video ze zadržení pachatele. Útočníka zatkla v Dolních Břežanech. Na záběrech je vidět muž sedící v autě na sedadle spolujezdce. Není jasné, kdo auto řídil. Zadržený měl u sebe při zatčení nůž.

„Bude těžké se vrátit zpátky do školy“

Kvůli tragické události ředitel školy zrušil páteční výuku. Přesto se ke škole od časných ranních hodin trousili jednotlivci i větší hloučky. Nemířili však do školy, ale jen ke vchodu, kde vzniklo už ve čtvrtek večer improvizované pietní místo. Svíčky a květiny doplnila i fotka zavražděného učitele Jana Knaisla.

„Bude těžké se vrátit zpátky do školy. Říct si, že tady ležel, tady se to stalo,“ řekl Seznam Zprávám student strojní mechaniky, který zapálil pedagogovi svíčku.

Knaisl vyjma Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy vystudoval také Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického. Od devadesátých let až do své smrti byl rovněž předsedou Českého svazu jógy. Působil jako lektor a společně s manželkou napsal o józe i několik knih. Na Středním odborném učilišti Ohradní vyučoval matematiku a několik dalších předmětů. Mezi studenty byl oblíbený. Jezdil s nimi například i na zahraniční zájezdy. Žáci oceňovali jeho férovost.

„Byl na nás vždycky milý. Samozřejmě, když jsme nedávali v hodinách pozor nebo se nesoustředili, tak se mu to nelíbilo. Ale věděli jsme, že jen chce, abychom se něco naučili,“ svěřil se žák učiliště Jakub, kterého zavražděný pedagog učil sdělovací techniku a elektronická zařízení.

Vyjma současných žáků ale ke škole během dopoledne zamířili i absolventi učiliště v Ohradní ulici. Další pak na pedagoga vzpomínají třeba na sociálních sítích.

„Byl spravedlivý a velice lidský. Vzpomínám si, že jsme se s ním den po 11. září 2001 ve třídě odklonili od výuky a probírali teroristické útoky na USA. Svým tradičním způsobem usrkával čaj a přitom nás tehdy patnáctileté uklidňoval, abychom se nebáli,“ vzpomíná absolvent školy Petr Maruna.

Podle vyjádření ředitele školy Dvořáka bylo napadení nepředvídatelné. „Napadený kolega byl pedagogem s velkým P, s žákem nikdy nebyly problémy,“ napsal na web školy. Podle něj tak ze strany školy nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy.

S přispěním Daniela Paláta.

Reklama

Doporučované