Hlavní obsah

Polovina Čechů se chce odstřihnout od ruských energií

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Přes polovinu Čechů stále schvaluje podporu všem běžencům z Ukrajiny.

Reklama

Podpora Čechů okupované Ukrajině v čase mírně klesá. Přesto pomoc schvaluje více než polovina lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Kantar CZ.

Článek

Více než polovina Čechů zastává názor, že by měla republika dál pomáhat všem ukrajinským uprchlíkům. Podpora tohoto postoje však z březnových 65 procent populace klesla na říjnových 53 procent. Naopak 45 procent dotázaných s touto pomocí nesouhlasí.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Čísla prezentovala v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. V průzkumu Trendy Česka v říjnu odpovídalo 1200 lidí.

Mezi Čechy také mírně klesla podpora pro posílání vojenské pomoci na Ukrajinu. Zatímco na jaře s ní souhlasilo 61 procent respondentů, nyní je to 53 procent. Naopak 44 procent tento postup neschvaluje a tři procenta lidí neodpověděla.

„Pořád platí, že vůči Ukrajině a uprchlíkům jsou vstřícnější muži, lidé s vyšším vzděláním a zdaleka nejvíce voliči vládních stran. Na opačném konci názorového spektra stojí voliči SPD a KSČM,“ uvedla pro Českou televizi spoluautorka průzkumu Nikola Kopáčová.

Mezi lidmi v České republice také sílí názor, že bychom se měli odtrhnout od ruských dodávek energií. Momentálně je společnost v této otázce rozdělená přibližně na dvě poloviny.

Stopku energiím z Ruska si přeje 48 procent Čechů, proti je 47 procent, zbytek neví. „Podíl těch, kteří souhlasí s odstřižením dodávek energetických surovin z Ruska, od srpna vzrostl o pět procentních bodů. Tím se počty příznivců srovnaly,“ řekla Kopáčová.

Česko přivírá dveře uprchlíkům z Ruska a Běloruska

O rozhodnutí Česka od 25. října ještě důrazněji přivřít dveře uprchlíkům z Ruska a Běloruska jsme mluvili v pondělním díle podcastu 5:59. Poslechněte si, co to pro migranty z těchto zemí znamená.

Zrušení dodávek podle ní volí nejmladší generace, vysokoškoláci a voliči vládních stran. Jednání s Ruskem dávají přednost voliči opozice a lidé s nižším vzděláním.

Ve společnosti také zeslabují obavy, že by ukrajinští uprchlíci brali místním práci. Tohoto trendu se obává něco málo přes třetinu dotázaných (36 procent), v březnu to bylo 43 procent lidí.

Podle prezidentského kandidáta a senátora Pavla Fischera (nestr.) může ruská agrese v zimních měsících vyvolat další uprchlickou vlnu lidí, kteří zamíří do Česka. „Vláda se na to připravuje. Nejde jen o to zabezpečit místa v centrech. Je potřeba občany také poctivě informovat. Dokud bude Putin takto agresivně napadat civilní obyvatele na Ukrajině, může se stát, že během zimy k nám přijde další vlna běženců. Je to výraz zoufalství lidí, kteří už nemají kde bydlet. Je naší odpovědností jim opět nabídnout pomoc,“ sdělil v ČT šéf zahraničního výboru Senátu.

Reklama

Doporučované