Hlavní obsah

Pomáhali hasit požár v Hřensku, teď končí. Personální zemětřesení u hasičů

Foto: HSZ ČR

Do hašení požáru se v létě zapojily stovky hasičů z celého Česka.

Reklama

V létě se podíleli na likvidaci obrovského požáru v národním parku České Švýcarsko, teď končí. Jde o několik vysoce postavených hasičů z Ústeckého kraje, odcházejí ale i ti řadoví. Na vlastní žádost.

Článek

U hasičů v Ústeckém kraji se odehrálo personální zemětřesení. Odcházejí velitelé i výjezdoví hasiči, kteří pomáhali při požáru v Českém Švýcarsku.

Ke konci listopadu skončil po 29 letech ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy řekl, že je to ze zdravotních a soukromých důvodů, a odmítá, že by to bylo kvůli zásahu v Hřensku.

Přiznal ale, že odchodů je mnoho. „V rámci Ústeckého kraje letos skončila spousta příslušníků, nejen ve vedoucích funkcích, ale i ve výjezdu. Jen k 30. listopadu nás skončilo přes dvacet. Lidi měli odsloužené roky, měli své důvody. Bylo to vždy jejich rozhodnutí, některé jsem se snažil přesvědčit, aby zůstali, ale řekli, že ne,“ popsal Vyskočil situaci u hasičů na severu Čech.

Dalším, kdo na konci listopadu ukončil služební poměr, je teď už bývalý velitel děčínské stanice Jiří Hykl. „Bylo to na vlastní žádost, nemá to souvislost s požárem v Hřensku. Uvažoval jsme o tom delší dobu a po dvaceti letech služby jsem usoudil, že chci odejít, takže jsem na vlastní žádost odešel,“ zdůvodnil pro Seznam Zprávy.

Tím výčet těch, kteří sbor opustí, nekončí. Výbavu v lednu odevzdá i současný ředitel územního odboru Děčín Jaroslav Vaněk. „Končím, ale ne ve vztahu k Hřensku, plánoval jsme to delší dobu,“ reagoval na dotaz.

Podle něj došlo k personálním změnám také u hasičů ve Varnsdorfu či České Kamenici. „To jsem očekával, ti o tom mluvili. Odešli k 30. 11.,“ podotkl.

Šéf NP České Švýcarsko skončil po 14 letech ve funkci

Obce kritizovaly správu parku především za neodvezení suchého kůrovcového dřeva, nedostatečná protipožární opatření a špatnou komunikaci. Pavel Benda skončil v čele Správy Národního parku České Švýcarsko. K 30. září ho odvolala exministryně životního prostředí za KDU-ČSL Anna Hubáčková. Novým ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko se stal Petr Kříž.

Mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Faják ve vyjádření pro Seznam Zprávy napsal, že Vyskočil, Hykl i Vaněk končí na základě svého rozhodnutí.

„Všichni vámi uvedení skončili služební poměr u Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje na vlastní žádost. Pan plk. Ing. Jaroslav Vaněk podal žádost o ukončení služebního poměru k 31. 1. 2023,“ uvedl.

Podívejte se, jak to vypadá v národním parku České Švýcarsko v prosinci:

Požár v Českém Švýcarsku

– Nejrozsáhlejší požár v Česku vypukl v Českém Švýcarsku 24. července.

– Na jeho uhašení, které trvalo 20 dní, se podílelo 6000 hasičů se 400 kusy techniky.

– Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Pravděpodobně vznikl v Malinovém dole.

– Škody správa parku odhaduje na 100 milionů korun, hasiči zásah na 250 milionů korun.

– Obyvatelé několika obcí se museli evakuovat, v osadě Mezná shořely tři domy.

Reklama

Doporučované