Hlavní obsah

Poslanec ODS má sněmovní kancelář v domě svého asistenta

Poslanec ODS Petr Bendl.

Reklama

Politici, kteří v říjnu uspěli ve volbách do Sněmovny a stali se poslanci, si začali hledat své asistenty. Třeba Petr Bendl si vybral advokáta, u něhož si pronajímá svoji poslaneckou kancelář.

Článek

Poslanec ODS Petr Bendl, který byl v minulosti také ministrem dopravy nebo zemědělství, má již druhé volební období svoji kancelář v centru Rakovníka.

Je přímo v domě, který patří zdejšímu politikovi a advokátovi Jiřímu Černému.

Černý je rakovnickým radním za ODS. Ve stejném domě má také svoji advokátní kancelář. A nově je rovněž asistentem poslancem Bendla.

„Pan doktor je právník renomovaný, takže on mi pomáhá, když já potřebuji. Co je na tom divného, že jsem si našel advokáta šikovného?“ odpověděl Bendl na dotaz Seznam Zpráv, když se ho na detaily jeho spolupráce s Černým ptaly.

Bendl si prostory pro svoji poslaneckou kancelář pronajímá od advokáta Černého od 1. srpna 2019. Sněmovna mu každý měsíc platí maximální možnou částku, kterou může poslanec na svoji kancelář čerpat. Měsíčně jde o 21 200 korun.

Letos do konce listopadu se jednalo o částku přes 560 tisíc korun. „Celkově bylo pronajímateli zaplaceno 564 877 korun,“ uvedla tehdy Martina Lustigová z tiskového oddělení Poslanecké sněmovny.

Poté, co se Bendl po letošních říjnových volbách stal znovu poslancem, vybral si Černého jako svého další asistenta. Je to prý pro něj výhodné. Černý se mu podle Bendla stará o kancelář v době, kdy v ní není.

„Domluvili jsme, že to tak bude výhodné. Ať se na něj ti lidé případně obrátí. On byl ochotný, řekl, já to klidně za vás zvládnu tu agendu, když tu nemůžete být, tak to vyřídím,“ prohlásil Bendl.

„Práce spočívá hlavně v krytí potřeb poslance k aktivitám v jeho regionu. Lidé se kontaktují v prvé řadě telefonicky či písemně a posléze je domluveno, zda jejich problém lze vyřešit on-line, nebo jinou ingerencí, nebo si chtějí sjednat schůzku,“ popsal Černý, v čem jeho práce pro Bendla jako asistenta spočívá.

Ani Bendl, ani Černý však neřekli, jakou odměnu jako asistent pobírá. „Je symbolická. On to dělá, protože nám fandí,“ prohlásil Bendl. „Výši odměny si dovolím ponechat pro sebe,“ napsal Černý.

Zároveň však Černý připustil, že navíc pro poslance ODS připravuje i právní expertizy. „Samozřejmě i to je mojí povinností,“ dodal Černý.

Nové asistenty po letošních volbách hledali také další poslanci. A někteří je našli mezi těmi, co v minulém volebním období už působili v Poslanecké sněmovně.

Například exposlankyně za ANO Marcela Melková nyní pracuje jako poslanecká asistentka třech poslanců z hnutí Andreje Babiše. Konkrétně jde o Stanislava Berkovce, Františka Petrtýla a Jaroslavy Pokorné Jermanové.

Asistentem poslance ANO Martina Kolovratníka je třeba Adam Kalous. Inkasuje za to 5 tisíc korun měsíčně. Podle Kolovratníka spolu poslední rok úzce spolupracovali na stavebním zákoně.

„Takže jsem ho já sám oslovil. Bude pro mě dělat agendu pozměňovacích návrhů a legislativy ve Sněmovně,“ uvedl Kolovratník.

Pro poslance Jiřího Maška zpracovává za tisíc korun měsíčně problematiku regionálního zdravotnictví exposlanec Pavel Plzák.

Poslanec ANO Robert Králíček si pak vybral Barboru Kořanovou. A to kvůli tomu, že se podle Králíčka věnovala digitalizaci státní správy. „To je pro mě zásadní téma, tak určitě chci využít jejích zkušeností,“ uvedl Králíček.

Bývalé poslance si však vybrali i zástupci dalších stran. Třeba pro poslance ODS Jana Bauera pracuje Jan Zahradník. Asistentem poslanců SPD Radka Rozvorala a Ivety Štefanové je Miloslav Rozner. A Karla Maříková si vybrala Jaroslava Holíka.

„Své znalosti z oblasti ochrany životního prostředí hodlám předávat svým nástupcům zdarma,“ uvedl Holík.

Reklama

Doporučované