Hlavní obsah
Online

Babiš předal soudci fotky se synem, z procesu už zbývá jen rozsudek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u soudu.

Reklama

aktualizováno •

V online přenosu jsme ze soudní síně sledovali závěrečné vystoupení Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Po patnácti dnech jednání rozložených do několika týdnů dospěl proces s obžalovaným prezidentským kandidátem Andrejem Babišem u Městského soudu v Praze téměř do konce.

Zbývá jen vynést rozsudek, což se stane v pondělí v 9 hodin dopoledne. Zda u toho budou obžalovaní Andrej Babiš a Jana Nagyová, jimž žalobce za roli v dotačním podvodu navrhl na závěr procesu podmínku a finanční pokuty, není jisté. Podle ČTK požádali, aby se vynesení verdiktu zúčastnit nemuseli.

Na samotný závěr procesu dostal v pátek prostor k závěrečné řeči Andrej Babiš, hovořil více než dvě hodiny, když den před tím avizoval vystoupení o hodinu delší. Prostor využil k tomu, aby zopakoval výroky o své nevině, o omylech státního zástupce či o politicky motivovaném případu. Majitel dvou velkých deníků věnoval čas také odsouzení manipulujících médiích a útočil na konkrétní novináře.

Andrej Babiš si několikrát si vysloužil připomínku od soudce, aby se držel jenom věcí souvisejících s případem. A když v soudní síni hovořil o platu bývalé šéfredaktorky MF DNES, musel ho soudce odbýt větou: „Mě to nezajímá.“

Chladná byla i soudcova reakce, když mu obžalovaný předložil fotografie se svým synem, soudce se na ně ani nepodíval a řekl: „Založím to do spisu.“

V detailu jsou všechny Babišovy výstupy zachyceny v on line reportáži dole.

Velký přehled před rozsudkem:

Andrej Babiš je v souvislosti s dotací pro Farmu Čapí hnízdo obžalován za napomáhání dotačnímu podvodu. Jeho spoluobžalovaná Jana Nagyová, která je obžalována z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie. Svoji závěrečnou řeč měla před Babišem. Stejně jako všichni tři advokáti, kteří obžalované u soudu zastupují.

Jejich vystoupení ve čtvrtek a v pátek se zabývala různými detaily obžaloby, ale jedno měla společné - odmítli vinu, kterou popisuje státní zástupce, advokáti pak vždy zmínili nevěrohodnost jednoho z klíčových svědků obžaloby - Andreje Babiše mladšího.

Ve čtvrtek pak u soudu zazněla závěrečná řeč žalobce Jaroslava Šarocha, podle něhož jsou obžalovaní nepochybně vinni, a žalobce proto oběma navrhuje tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let. U Babiše pak ještě navrhl pokutu 10 milionů korun, u Nagyové 500 tisíc.

Zda se soudce Jan Šott s tímto návrhem ztotožní, se uvidí v pondělí.

Podrobnosti z pátečního dne v soudní síni (v pořadí 15.) přinášíme v následující online reportáži. Ještě před tím si můžete v infoboxu projít i všech předchozích 14 dní.

Proces s Andrejem Babišem 2022-23

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čapí hnízdo u Olbramovic.

První týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obžalovaná Jana Nagyová a její advokát.

Druhý týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a jeho advokát.

Třetí týden:

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přichází v předvánočním týdnu k soudu.

Čtvrtý týden:

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u soudu 5. ledna. Zanedlouho pronese závěrečnou řeč.

Pátý týden:

Šestý týden:

ON LINE REPORÁŽ Z PÁTEČNÍ SOUDNÍ SÍNĚ ZDE:

  • Výslech mého syna byl ovlivněn

    Andrej Babiš dále mluví o tom, že svědecká výpověď jeho syna na policii i u soudu byla ovlivněna. „Já jsem s ním měl výborný vztah až do té doby, než ho zmanipulovali,“ dodal Babiš. Tím závěrečná řeč skončila.

  • Babiš komentuje svoji závěrečnou řeč

  • Jednání soudu skončilo

    Soudce Jan Šott ukončil jednání soudu. Na závěr soudce Šott zopakoval, že v pondělí bude vyhlášen v kauze Čapí hnízdo rozsudek. Babiš a Nagyová dali souhlas k tomu, aby byl případně vyhlášen v jejich nepřítomnosti.

  • Soudce znovu skáče do řeči Babišovi

    Už podruhé skočil Andreji Babišovi do řeči soudce Jan Šott. Znovu ho upozorňuje na to, že mluví o věcech, které s kauzou Čapí hnízdo přímo nesouvisí.

    Babiš přitom cituje zprávy, které se objevily v knize „Andrej Babiš mladší: Oči mi otevřel Bohdan Švarc“. V ní se objevuje komunikace Babiše mladšího například s některými novináři nebo politiky.

    „Pro mě to je důležité,“ reaguje Babiš. Advokát Michael Bartončík se poté svého klienta zastal. Šott pak Babišovi umožnil, aby dále mluvil.

  • Nutili jsme syna, aby se léčil, řekl Babiš

    Foto: Seznam Zprávy

    Andrej Babiš u soudu.

    Andrej Babiš už několik minut mluví o tom, jak podle něho někteří lidé jeho syna zmanipulovali a nechtěli, aby se léčil a bral prášky na svoji nemoc. Babiš řekl, že rodina naopak chtěla, aby se jeho syn dál léčil.

  • Křičel na mě, vzpomněl si Babiš na setkání

    Andrej Babiš se vrátil také k situaci, která se odehrála v září 2021 na zahájení volební kampaně hnutí ANO v Ústí nad Labem.

    Na akci se objevil Andrej Babiš mladší v doprovodu dokumentaristy Víta Klusáka. Babiš junior se prodral skrze hlouček novinářů až do vzdálenosti zhruba metr a půl od svého otce. Zůstala mezi nimi jen premiérova ochranka.

    „Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce. Že jsem psychologicky v pořádku, by měla být nejlepší věc, kterou uslyšíš na svoje narozeniny,“ uvedl Andrej Babiš mladší. „Proč jsi mi ublížil?“ ptal se otce.

    „Křičel na mě, proč jsem mu ublížil. Já mu ublížil? Já jsem se o něj staral,“ řekl Babiš. „Oni (syna) ho ovládli a zmanipulovali,“ řekl Andrej Babiš nyní v závěrečné řeči.

  • Babiš: Syna jsem navštěvoval každý den

    Andrej Babiš dále mluví o tom, že když byl jeho syn hospitalizován v nemocnici kvůli svému zdravotnímu stavu, tak ho navštěvoval každý den. „První den mi řekl, že mu nic není,“ řekl Babiš.

  • Babiš předal soudci fotky se synem

    Andrej Babiš se nyní dostal ke vztahu se svým synem. Odmítl, že by s ním měl špatný vztah. Soudci Janu Šottovi předal jejich společné fotografie. Jsou například z promocí nebo z dětství Andreje Babiše mladšího.

    „Když je někdo nemocný, tak si už nepamatuje, co bylo,“ řekl Babiš. Doplnil, že se o Babiše mladšího staral, hledal mu zaměstnání nebo platil školu.

  • Babiš: Nekradl jsem

    „Já jsem nekradl, nedělal jsem kšefty s politiky,“ zdůvodňuje dále Babiš, proč podle něho čelí stíhání v této kauze.

  • Uváděl spekulace, řekl Babiš o svědkovi

    Andrej Babiš se vyjadřuje k dalšímu svědkovi: bývalému bankéři HSBC Filipu Koutnému. Ten u soudu mimo jiné řekl, že se v bance mluvilo o tom, že Čapí hnízdo je privátní investice Andreje Babiše, citoval i finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou, že „je to srdeční záležitost pana generálního (pana Babiše)“.

    „Uváděl tady nějaké domněnky, spekulace,“ řekl Babiš na adresu Koutného.

  • Babiš se dostal k některým svědkům

    Andrej Babiš se stejně jako jeho advokát Michael Bartončík dostal během své řeči také k některým svědkům. Zmínil třeba výpověď reklamních specialistů Terezy Svěrákové a Jakuba Antoše. Ti u soudu řekli, že před nimi Babiš mluvil o Čapím hnízdě jako o svém „mimořádném projektu“. „Pana Antoše neznám a paní Svěráková lže,“ řekl Babiš.

  • Soudce skočil Babišovi do řeči

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Soudce Jan Šott.

    Andrej Babiš během své řeči opakovaně kritizuje média a vybrané novináře. Když Babiš řekl, jaký plat pobírala novinářka Sabina Slonková jako šéfredaktorka MF Dnes, tak soudce Jan Šott už zakročil.

    Upozornil Babiše na to, aby mluvil jen o věcech, které s kauzou Čapí hnízdo přímo souvisejí. „Pana Babiši, já vás přeruším. Podle zákona popis mediálního prostředí vybočuje z projednávání důkazů a průběhu líčení. A mě to nezajímá,“ řekl Šott.

  • Babiš: Nic se netajilo

    Andrej Babiš uvedl, že nikdy netajili, že je Čapí hnízdo provázané s holdingem Agrofert. „Všichni věděli, že Agrofert je strategický partner,“ uvedl Babiš.

  • Silvestr na Čapím hnízdě

    Andrej Babiš nyní řekl, že žalobce Jaroslav Šaroch uvedl, že si prostory na Čapím hnízdě pronajímal. To podle Babiše není pravda. „Teď jsem tam strávil silvestr, normálně jsem tu jednu noc vyfakturoval,“ doplnil Babiš.

  • Zaparkování firmy na Kypru

    Andrej Babiš dále zopakoval, co už uvedl v minulosti. „Kdybych chtěl podvádět, tak bych to zaparkoval na Kypr,“ řekl Babiš.

  • Babiš: Žádná škoda nevznikla

    „Žádná škoda nevznikla,“ tvrdí dále Babiš.

    Žalobce Jaroslav Šaroch přitom ve čtvrtek uvedl, že obžalovaní Babiš a Nagyová způsobili škodu ve výši přidělené dotace. Tedy zhruba 50 milionů korun.

    Zároveň podle něho nelze říct, že ke škodě nedošlo, když následně firma Imoba dotaci vrátila – jak nyní uvedl Babiš.

  • Nechápu, proč to řešila EU, řekl Babiš

    Andrej Babiš dále mluví o tom, že nechápe, proč se případem zabývala Evropská unie, když české Ministerstvo financí vyjmulo dotaci pro Farmu Čapí hnízdo z unijních plateb.

    „OLAF přišel v roce 2017, ve svých závěrech mě neoznačil jako podezřelou osobu. A OLAF na situaci z roku 2008 aplikoval pravidla z roku 2015. Nikdo dosud neví, co je malý a střední podnik,“ řekl dále Babiš.

  • Babiš zopakoval svoje slova

    „Nikdy bych tady nestál, kdybych nevstoupil do politiky,“ řekl Andrej Babiš na začátku své závěrečné řeči.

  • Začala závěrečná řeč Andreje Babiše

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš u soudu.

    Jako poslední začal se svojí závěrečnou řečí Andrej Babiš.

  • K úmyslnému trestnému činu nedošlo, řekla Nagyová

    „Mluvila jsem dost dlouho. Omlouvám se, že jsem se dostala až k politice,“ řekla Jana Nagyová na závěr své řeči. „Doufám, že jsme všem snad dokázali, že k úmyslnému trestnému činu nedošlo,“ dodala.

    Nyní bude vyhlášena krátká přestávka. Po ní začne mluvit obžalovaný Andrej Babiš.

Reklama

Hlavní zprávy