Hlavní obsah

Posun v šetření požáru Mynářovy hospody: vyšší škoda a úmyslný trestný čin

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Zbytek z hospody, kterou provozuje firma hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Reklama

Případem požáru hospody v Osvětimanech, ke kterému došlo před třemi týdny, se již zabývají krajští policisté. Škoda se vyšplhala na 25 milionů korun.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Prověřování požáru osvětimanské hospody, kterou provozuje firma vedoucího kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, pokročilo: případ si od policistů z okresního Uherského Hradiště převzali krajští kriminalisté. Důvod? Nejenže narostla způsobená škoda, ale změnila se i právní kvalifikace.

„Věc si převzali krajští kriminalisté z pokynu státního zastupitelství, a to na základě věcné příslušnosti,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí zlínské policie Simona Kyšnerová.

Původně policie prověřovala požár srubu jako nedbalostní trestný čin. V současné době mají podezření na spáchání obecného ohrožení, za což podle zmíněného paragrafu hrozí v případě odsouzení osm až patnáct let vězení.

„V tuto chvíli je případ kvalifikován jako trestný čin obecné ohrožení,“ potvrdila Kyšnerová. A stejně tak přitakal i mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Policie oficiálně přesto říká, že stále pracuje se všemi variantami. „A to, že požár mohl vzniknout kvůli nedbalosti, technické závadě nebo mohl být založen úmyslně,“ vypočítala Kyšnerová.

Oslovení odborníci na trestní právo mají za to, že když policie v současné době podle zmíněné právní kvalifikace prověřuje, zda byl spáchán trestný čin obecné ohrožení, tak je nejpravděpodobnější verzí, že hospodu v Osvětimanech někdo zapálil úmyslně.

„Lze z toho dovodit, že byl požár založen úmyslně a byla způsobena škoda nejméně deset milionů korun,“ uvedl vedoucí Katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna. A stejný názor mají třeba i advokáti Petr Toman nebo Prokop Beneš.

„Podle uvedeného ustanovení může být posouzena i situace, pokud požár vznikl nedbalostně, nebo dokonce náhodně, leč někdo úmyslně takto vzniklý požár rozšíří nebo úmyslně ztíží jeho uhašení. To jsou však raritní případy,“ doplnil Gřivna.

Krajská policie, jak bylo zmíněno, se případem začala zabývat také proto, že škoda vystoupala přes 20 milionů korun.

„Pan majitel dokládá…“

Nejprve v den, kdy hospoda hořela, hasiči oznámili, že byla způsobena škoda okolo 15 milionů korun. Později se zvýšila na 20 milionů a podle posledních informací vyšetřovatelů se pohybuje asi ve výši 25 milionů korun. „Pan majitel dokládal doklady o tom, co vše v budově shořelo nebo bylo zničeno,“ vysvětlila mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříková.

Na místo byl krátce po požáru povolán psovod se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření i specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku. A právě na výsledky těchto expertiz hasiči podle Javoříkové ještě čekají. „Věc je na samém počátku. Bližší informace podávat nebudeme,“ uvedl mluvčí brněnských žalobců Hynek Olma.

Kancléř Vratislav Mynář na dotazy Seznam Zpráv v úterý nereagoval. Šest dní poté, co k požáru došlo, však zveřejnil na webu Hradu prohlášení, v němž tvrdil, že ho někdo založil úmyslně. „Náhoda? Nikoli. Nehoda? Ne. Už podle prvních zjištění našich i vyšetřovatelů tento požár někdo založil úmyslně,“ řekl doslova. Server iRozhlas.cz navíc s odkazem na dobrovolné hasiče uvedl, že na spáleništi se hledal trezor nebo jeho obsah.

Reklama

Doporučované