Hlavní obsah

Požár v Hřensku je uhašený, oznámili hasiči

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ohořelá krajina Hřenska.

Reklama

aktualizováno •

Hasiči by dnes odpoledne měli předat národnímu parku poslední hašené úseky v Českém Švýcarsku. Oheň, který vypukl v parku 24. července, by tak měl být zdolán.

Článek

V Národním parku České Švýcarsko už nikde viditelně nehoří a oblast lze předat. Na místě ale zůstane i po uhašení 72 dobrovolných hasičů, kteří budou podle ředitele Vladimíra Vlčka hlídat na určených místech skrytá ohniska, která se mohou objevovat.

V Mezní Louce podle Vlčka zůstane prozatimní hasičská stanice, kde bude šest profesionálnch jednotek, tedy 40 profesionálních hasičů. Zůstanou tam asi do konce srpna, bude záležet na počasí a srážkách, uvedl.

Do oblasti už lze jet o víkendu na výlet:

„Z těch zkušeností, které máme z poslední doby, se tady může objevovat řada skrytých ohnisek požáru,“ uvedl Vlček s tím, že právě kvůli tomu budou na určená místa dohlížet dobrovolní hasiči a na místě zůstanou i profesionálové.

Už bez vrtulníků

Vrtulníky, které se na boji s ohněm podílely, dnes odletí. Kdyby se v nepřístupném terénu objevily plameny nebo větší ohnisko, helikoptéra by byla s to doletět na místo do 30 minut, podotkl Vlček. Zdůraznil, že i po zdolání požáru bude důležité ohniska hlídat a případně zasáhnout včas. Proto na místě zůstává i prozatímní stanice v Mezní Louce.

„Není standardem, abychom po požáru v takovýchto místech nechávali šest jednotek profesionálních hasičů pro případný zásah,“ řekl. Je přesvědčen, že takové síly a prostředky budou stačit.

Během zásahu se u nejrozsáhlejšího lesního požáru v České republice vystřídalo 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Záchranářům významně pomohli dobrovolníci, kteří mimo jiné obstarávali jídlo.

Do evakuované obce Hřensko a jeho částí a Mezné a Mezní Louka se budou od sobotního rána moci vrátit místní. Do Mezné a Mezní Louky se dostanou pouze přes Vysokou Lípu, kde jim bude starosta Zdeněk Pánek vydávat povolenky.

Podívejte se, jak se oblast hasila ze vzduchu:

Reklama

Doporučované