Hlavní obsah

Praha nabízí Syřanům noclehárnu, aby nenocovali v parku u nádraží

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle dobrovolníků, kteří uprchlíkům na nádraží pomáhají, není nic neobvyklého, že Syřané v Česku čekají, až jim rodina zprostředkuje další peníze. Je proto možné je potkat, jak si krátí čas u nádraží.

Reklama

Navzdory intenzivněji střeženým hranicím přijíždějí na pražské Hlavní nádraží stále desítky Syřanů denně. Čekají na spoj do Německa. Hlavní město jim nově začalo poskytovat přístřeší v nedaleké ubytovně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nenápadná budova v centru Prahy, na dohled od železničních kolejí, slouží od soboty jako noční útočiště pro desítky syrských uprchlíků, kteří by jinak při své cestě dál na západ zkoušeli přespávat na Hlavním nádraží nebo v přilehlých parcích.

Kromě lůžka přes noc tu dostanou základní stravu a není výjimkou, že potřebují i zdravotní péči, pokud po cestě utržili různá zranění. Ubytovnu zřídil pražský magistrát ve spolupráci s Ministerstvem vnitra. O chod se stará městská organizace Centrum sociálních služeb Praha.

Z bezpečnostních důvodů organizace trvá na tom, aby nebyla zveřejňovaná přesnější poloha budovy, která nově nahradila původní provizorní řešení, kdy se uprchlíkům na nádraží na noc přistavil humanitární vagon, ve kterém přespávali.

Ve středu ráno z budovy postupně vychází několikačlenné skupinky syrských uprchlíků. První skupina tvořená pěti muži splyne na ulici během několika kroků s davem lidí, kteří jdou do práce. Mimo jiné i proto, že s sebou nemají žádná zavazadla, v ruce drží jen kelímky s kávou nebo PET lahve doplněné vodou.

Pohledově dvacátník Ahbet si přespání v teple a pod střechou chválí, vysvětluje, že má za sebou pět dní pěšího pochodu. „Z Turecka do Bulharska, pak do Srbska a teď jsme tady,“ popisuje v angličtině svoji cestu a další naučenou frází dodává, že míří za „rodinou do Německa“.

Další skupinka syrských uprchlíků popisuje stejnou cestu do Česka i stejný cíl – Německo. „V Sýrii není práce, nejsou tam školy, je tam jen válka,“ říká opět naučenou frázi mladá žena v béžovém hidžábu s tím, že také míří za příbuznými.

Trochu poděšený Abddulah stojící vedle mladé ženy pasované do role mluvčí raději vytahuje v Česku získaný dokument s poučením, který dostal po překročení českých hranic. I tato skupina je vděčná, že nemusela trávit noc v parku před nádražím, zrovna rozevírá mapu Prahy, aby našla cestu zpátky k vlakům.

Žádné nebezpečí nehrozí

Ředitel pražského centra sociálních služeb Martin Šimáček vysvětluje základní obrysy poskytovaného ubytování. „Aktuální kapacita je 40 lůžek na noc. Počet ubytovaných uprchlíků kolísá mezi dvaceti až čtyřiceti. Pokud se situace změní, hlavní město na to bude reagovat,“ říká a dodává, že možnost bezplatného přespání bude fungovat do odvolání.

I ředitel potvrzuje, že syrští uprchlíci jsou za možnost nocování nedaleko Hlavního nádraží velmi vděční, a zdůrazňuje, že z přímé zkušenosti může mluvit o tom, že Syřané nepředstavují žádné bezpečnostní riziko.

Podobně ani policisté v posledních dnech neregistrovali žádné potíže spojené s uprchlíky ze Sýrie v okolí Hlavního nádraží. „Hlídky v rámci výkonu služby a ve zvýšeném dohledu kontrolují nejen dodržování veřejného pořádku v dané lokalitě, ale také kontrolují migranty, zdali nepáchají trestnou činnost, a naopak, jestli se nestali oběťmi trestné činnosti,“ uvádí Jan Rybanský, mluvčí pražského krajského policejního ředitelství.

Běženci se musí přesunout mimo nádraží minimálně v noci zhruba na hodinu a půl dlouhou dobu, během které je ve všední dny prostor pro cestující na nádraží uzavřen (a to mezi 00:45 a 3:15).

„V nočních hodinách se v prostoru stanice pohybují pouze oprávnění zaměstnanci pro provedení úklidu, údržby a dalších nezbytných úkonů,“ říká Jan Nevola ze Správy železnic, provozující pražské Hlavní nádraží.

Už ani igelitku nemívají

Přímo na nádraží stále drží hlídky i dobrovolníci z Iniciativy Hlavák. Koordinátor Eli Jirman popisuje, že si rozdělují práci na „ukrajinské“ a „syrské“ směny. V rámci druhé jmenované směny je pak jedním z úkolů informovat běžence o možnosti přenocovat v noclehárně.

„Třeba tady už poznáme, že jde o turisty a ne uprchlíky,“ říká koordinátor s pohledem na větší arabskou skupinku se zavazadly. „Uprchlíci jezdí úplně na lehko. Tak je i poznáme, že s sebou nemají žádné kufry ani batohy. Dřív měli úplně obyčejnou bílou igelitku, ani tu už ale často nemají,“ líčí Eli Jirman.

Sám ale mluví o tom, že denně přijede ze Sýrie zhruba 40 lidí, ale nárazově jich může být i více.

„Na mojí poslední směně jich bylo kolem stovky,“ říká a dodává, že ne všichni chtějí využít nabídku k přespání v noclehárně, ale i tak se někdy stává, že se nenajde lůžko pro všechny, a ti tak zůstávají ve Vrchlického sadech před nádražím.

Rok, kdy se z nádraží málem stala noclehárna

Během letošního roku zažilo pražské Hlavní nádraží extrémní nápor uprchlíků z Ukrajiny. Během jara se část budovy proměnila v první záchytné humanitární místo v hlavním městě.

Postupem času se do složité situace začali dostávat zejména romští uprchlíci z ukrajinsko-maďarského pomezí, kteří často na nádraží nocovali i několik dní, než vznikla uprchlická stanová městečka:

Odhadem 250 až 500 lidem denně dobrovolníci na nádraží pomáhali i během léta, kdy popisovali, že část lidí už využívá nádraží při své cestě zpět na Ukrajinu:

Přes celé léto zažívá Hlavní nádraží velký nápor vracejících se uprchlíků z Ukrajiny v podvečerních hodinách, kdy vyjíždí pravidelný vlak směrem na východ:

Reklama

Doporučované