Hlavní obsah

Zbraň, vesta a maskáče. Pronajali mu sídlo u Lán, na dohled od prezidenta

Foto: Seznam Zprávy

Známý ředitele Lesní správy Lány získal do pronájmu lánskou hájenku Pustá Dobrá.

Reklama

Ještě než šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, odsouzený za korupci, ohlásil svůj odchod, zařídil bydlení pro svého známého – muže, jehož policie původně stíhala s ním. A současně muže, jenž má zálibu v dezinformacích a zbraních.

Článek

Opravená hájovna Pustá Dobrá je usazena na okraji prezidentské obory, jen několik kilometrů od lánského zámku, aktuálního sídla prezidenta republiky. Patří lánské lesní správě, ale nejpozději od října letošního roku má nového nájemce – rodinu Michala Krejčíka.

Za jakých okolností Krejčíkovi bydlení získali, je obtížné zjistit. Hned několik detailů totiž nesedí.

Šéf správy Miloš Balák vysvětluje pronájem tím, že v domě žije Krejčíkův syn, kterého angažoval v lesní správě jako traktoristu. Jenže Krejčík starší sám připouští, že smlouva je napsaná přímo na něj, nikoliv na syna.

„Pan Krejčík st. není žádný můj známý,“ reagoval na dotazy Seznam Zpráv Balák. Policejní odposlechy, které zachytily jejich dřívější spolupráci, nabízí poněkud jiný obrázek.

Prý si jen dali žádost

Michal Krejčík má podle zjištění Seznam Zpráv od Lesní správy Lány k dispozici rozsáhlé stavení s oploceným pozemkem. Správa vedená Balákem přitom v posledních letech do rekonstrukce hájovny investovala nemalé peníze. Podle údajů z registru smluv ji vybavila například kuchyňskou linkou, nechala zrekonstruovat toaletu i koupelnu.

A po rekonstrukci se v domě usadila Krejčíkova rodina, která na pozemku začala chovat krávy.

„Řádně tady platíme nájem. Zřídili jsme si to na základě toho, že tu syn pracuje,“ řekla Krejčíkova žena, kterou reportéři Seznam Zpráv zastihli v domě v pondělí.

+1

Reportéři poté zastihli telefonicky také Michala Krejčíka. Tvrdí, že prostě podal na Lesní správě Lány žádost o byt. Jaký platí nájem, ale říci nechtěl. Jen trval na tom, že jde o standardní cenu a dům „není žádný trhák“ a „velký vypadá jen zvenku“.

Krejčík zároveň reportérům tvrdil, že stavení má pronajaté od října. Když ho upozornili, že na místě jeho auto viděli už v červenci, mluvil jinak. „Smlouvu máme od září nebo od srpna. To nevím přesně, taky si to přesně nepamatuju,“ řekl.

Syn, nebo otec?

Přesnější popis okolností, za jakých získali Krejčíkovi pronájem, nelze zjistit ani u lesní správy, jinak příspěvkové organizace prezidentské kanceláře.

Jejího ředitele Miloše Baláka sice reportéři v Lánech zastihli, ale jakmile je před sídlem správy uviděl, nasedl do auta a odjel.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Balák nasedl do svého auta a před reportérkou Seznam Zpráv odjel.

Na pozdější písemný dotaz, kolik Michal Krejčík platí, neodpověděl. Pouze připomněl informaci, že Krejčíkův syn u něj pracuje. „Pan Michal Krejčík mladší je zaměstnancem Lesní správy Lány se smlouvou na dobu neurčitou v kategorii D,“ konstatoval Balák.

A jak reaguje Krejčík st. na fakt, že nájemní smlouva nese jeho jméno? „No, to já vím, ale my jsme tady jen občas. Pracovně býváme mimo,“ uvedl s dodatkem, že není třeba být zaměstnancem lánské lesní správy, aby od ní někdo pronájem získal.

Víc detailů nelze získat ani od Balákova nadřízeného, kancléře Vratislava Mynáře, který ředitele do funkce bez tendru před lety dosadil. Ten na dotazy redakce vůbec neodpověděl.

„Dostaneš na holou“

Vztah Balák–Krejčík je přitom vysledovatelný hluboko do minulosti. Krejčíkova rodinná firma dostávala od Baláka coby šéfa lesní správy veřejné zakázky a oba muži byli nakonec společně i trestně stíháni.

A nejen to. Reportéři Seznam Zpráv nyní zjistili, že se setkávali i při minimálně jedné rodinné dovolené, konkrétně v Chorvatsku. Což nakonec připustil i Michal Krejčík. I když tvrdil, že na ně nejezdili společně. „Když jedete někam a vedle budete mít kolegu, tak se za ním nepojedete podívat?“ uvedl Krejčík.

Přesto Miloš Balák blízký vztah odmítá. Opakovaně od roku 2019. „Pan Krejčík st. není žádný můj známý,“ řekl i tento týden redakci.

Ponor do veřejných registrů ukazuje, že v posledních letech Krejčíkova rodinná firma dostala od Lesní správy Lány milionové zakázky. Často pod limitem, nad který by bylo třeba je vysoutěžit podle pravidel zákona o veřejných zakázkách.

A ostatně, jejich známost zdokumentovaly i policejní odposlechy pořízené při vyšetřování kauz kolem Lesní správy v Lánech. „Až se vrátím, dostaneš na holou pravítkem,“ vykládal například v říjnu 2015 žertem Balák do telefonu Krejčíkovi, když reagoval na jeho žádost o telefonický kontakt, který podle Baláka měl Krejčík dávno mít.

Na jaře 2015 pak podle odposlechů Balák na Krejčíka odkazoval jednoho ze svých najatých odborníků. „Michal nám to celé zastřešuje. (…) Náplň vám řekne Michal,“ instruoval ho s tím, že mu Krejčík „v řadě věcí otevřel oči“.

Prostřednictvím odposlechů při vyšetřování těžby a prodeje kamene v Lánské oboře detektivové v přímém přenosu sledovali, jak Balák s Krejčíkem dirigují těžbu tisíců tun kamene. A jak se baví o možnosti otevřít v oboře, která spadá do chráněné krajinné oblasti, oficiální kamenolom.

Ředitel Balák v této kauze v srpnu dostal nepravomocně podmínku za prodej kameniva pod cenou. Krejčík jako spoluobviněný trestu unikl, protože žalobci činnost překvalifikovali na trestný čin, jehož se mohl dopustit jen ředitel správy jako úředník.

Foto: Registr smluv, Seznam Zprávy

Smlouva, kterou Balák s Krejčíkovou firmou uzavřel, původně zněla na 3 miliony. Dodatkem šéf Lán navýšil výplatu o dalších 400 tisíc.

Výkopy, vrata i košile

Na Krejčíkova syna, kterého Balák v souvislosti s nájmem usedlosti v Pusté Dobré připomíná, je zároveň napsaná společnost Piratex Trading. Té Balák zadává zakázky a podle policistů ji dlouhodobě ovládá Krejčík starší.

V posledních třech letech Piratex v Lánech podle dokumentů, které Hrad vložil do registru smluv, opravoval oplocení, vrata či dělal výkopové práce. Celkem za téměř 900 tisíc korun. Už v roce 2018 od Piratexu Balák nakupoval pro správu košile za více než sto tisíc.

Bez soutěže dle zákona o veřejných zakázkách Piratex loni získal zakázku na zpevňování svahů za 3,7 milionu korun z veřejných peněz. Dodatkem smlouvy pak Balák částku zvýšil o dalších 460 tisíc.

Piratex participoval v letech 2017 a 2018 i na zpevňování svahů za čtvrt miliardy korun. Za manipulaci této soutěže Balák letos na jaře dostal pravomocně tři roky vězení a prezident Miloš Zeman mu vzápětí dal milost.

Piratex Trading dělala při pracích subdodavatele stavební firmě Energie, která je odsouzená s Balákem. Proč a za co do Piratexu přes Energii odteklo z Lán minimálně 12 milionů korun, dodnes není jasné.

„Policie si něco vybájila,“ řekl k soudem potvrzeným manipulacím zakázek Seznam Zprávám Krejčík. Podle něj jsou obchody v Lánech v pořádku. „Já v tom žádnou manipulaci nevidím,“ upřesnil podnikatel.

„Nic nešířím…“

K zaznamenáníhodným okolnostem pronájmu na Pusté Dobré patří i skutečnost, že Balák zařídil bydlení nedaleko prezidentova sídla člověku, jehož facebookový profil je plný nenávisti.

Například v květnu na sociálních sítích zveřejnil video, jak v maskáčové uniformě a  neprůstřelné vestě cvičí na běhacím páse s útočnou pušku v ruce. Na pozadí jsou v místnosti vyskládány další dlouhé zbraně. Přístup k nim má legální. Jak potvrdilo Seznam Zprávám Ministerstvo vnitra, Krejčíkův Piratex drží zbrojní licenci, a může tak zbraně a střelivo nakupovat a prodávat.

Mix zpráv na svém facebooku doplnil nájemník z Pusté Dobré také mimo jiné projevem Vladimira Putina, v němž ruský autoritář Ukrajinu označuje za teroristický stát a vyhrožuje dalšími údery.

Že by šířil proruské dezinformace, však Michal Krejčík odmítá. „Co dnes není dezinformační? ČT, které zveřejňuje jen jednu stránku věci? Já neříkám, že to je můj názor, co sdílím. Aby si lidi udělali obrázek z druhé strany, tak tam občas něco dávám,“ komentuje sdílení věcí na facebooku.

Nedávno tak kupříkladu sdílel obrázek české vlajky, pod níž je muž, který má přes rameno obrovský kovový montážní klíč. „Je čas přestat mluvit a začít jednat,“ píše se u něj.

„Hrozba, kterou musíme zastavit,“ uvádí pak nápis u fotografie Petra Fialy, kterou Krejčík sdílel těsně předtím.

Podle Romana Mácy z Institutu pro politiku a společnost je Krejčík typický konzument a šiřitel dezinformací a ruské válečné propagandy. „Naslouchá rovněž českým a slovenským politikům, které spojuje nenávist k Západu a příklon k režimu a politice Vladimira Putina,“ shrnul jeho působení na sítích Máca.

I Krejčíkovy mimopodnikatelské aktivity nechávají Baláka v klidu. „Sociální sítě nesleduji,“ odepsal šéf lesní správy. A ani samotný Krejčík zájem reportérů o Balákovo hospodaření v Lánech nechápe. „Vždyť už končí. Tak já nevím, proč po něm pořád někdo jde,“ zastal se zase Krejčík Baláka.

Kauzy Miloše Baláka

  • Šéf Lesní správy Lány dostal v březnu pravomocně tři roky vězení za manipulaci stamilionové zakázky na zpevnění vodní nádrže v oboře. Součástí trestu byl i zákaz funkci ředitele dále vykonávat.
  • Prezident Miloš Zeman ale obratem Balákovi udělil milost.
  • V srpnu Balák odešel s podmínkou od druhého soudu. Tentokrát za prodej kamene vytěženého v sídle prezidenta pod cenou. Způsobil škodu 1,3 milionu. Tento trest dosud není pravomocný.
  • Kancléř Vratislav Mynář dlouhodobě odmítal Baláka odvolat. Přestože byl dvakrát odsouzen za to, že se Hrad pokoušel připravit o miliony, rozděluje další veřejné zakázky.
  • V říjnu Hrad nečekaně oznámil, že Balák s koncem roku rezignuje.

Reklama

Doporučované