Hlavní obsah

Ikonická věž jako horký brambor. Pražské arcibiskupství se jí chce zbavit

Foto: Mapy.cz/Martin Tesar

Jindřišská věž.

Reklama

Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na webu arcibiskupství.

Článek

Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík Deníku N, který na prodej upozornil.

„Vyhodnocujeme postupně náš nemovitý majetek a ten, který je neproduktivní, se snažíme výhodně prodat a finance alokovat především do nájemního bydlení,“ pokračoval Balík. Se státem nebo s hlavním městem prodej přednostně neřešil. „Jindřišská věž patří mezi horké brambory mnoho let. Věž může vynést nějaké finance, ale není to tak jednoduché.“

Server napsal, že stavba je dlouhodobě v pronájmu společnosti Jindřišská věž, s. r. o., která patří staviteli a podnikateli Martinu Podzimkovi. Smlouva o nájmu nemovitosti z roku 2000 byla uzavřená na dobu určitou do konce roku 2044.

Charakteristická dominanta Praha

„Objekt patří k velmi významným a charakteristickým dominantám Prahy,“ píše se v nabídce, kterou arcibiskupství zveřejnilo na svém webu s tím, že jde o objekt s jedním podzemním a 11 nadzemními podlažími a celkovou zastavěnou plochou 1594 metrů čtverečních.

Zprostředkovatelem prodeje je společnost Center Capital. Její mluvčí Barbora Hanáková uvedla, že detaily spolupráce jsou součástí obchodního tajemství.

Jindřišská věž bývala zvonicí blízkého kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Stavba z 15. století je vysoká téměř 66 metrů a je vybavena výtahem.

V deseti patrech věže je prodejna se suvenýry, whiskeria-kavárna, galerie i stálá expozice. Věž se také využívá pro kulturní programy, výstavy, autorská čtení, divadelní či hudební představení.

Součástí restaurace v sedmém a osmém patře je zvon Maria z roku 1518. V posledním patře se nachází vyhlídka na panorama Prahy.

Reklama

Doporučované