Hlavní obsah

Přerov, nebo Mošnov. Jurečka zmínil, kde by mohla stát americká základna

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová chce po Velikonocích ve Spojených státech otevřít diskuzi o možnosti vybudovat americkou základnu na českém území. Hejtman Ivo Vondrák se myšlence nebrání, ministr Jurečka o tom chce diskutovat.

Článek

První města, která připadají v úvahu pro možnou americkou základnu v České republice? Podle místopředsedy vlády Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se mohlo jednat o východní části České republiky.

„Řekněme Přerov, nebo Mošnov, ale předbíháme. Jsou to možnosti,“ řekl ministr Jurečka v nedělní diskuzi na kanálu CNN Prima News. Doplnil, že se o této možnosti bude debatovat i při jednání vlády, ale finální rozhodnutí nebude na vládě, ale na Poslanecké sněmovně.

Diskuze o umístění americké základny je na úplném začátku.

Marian Jurečka ovšem nechtěl jednoznačně říct, že by na vládě myšlenku vojenské základy americké armády v Česku podpořil. „Jsem připravený o tom diskutovat, není to jednoduchá otázka. Je potřeba si říct, kde by taková základna byla, na jak dlouho a za jakých podmínek,“ vysvětloval Marian Jurečka.

Zároveň uvedl, že pokud by taková základna byla na území Ukrajiny, Rusko by si nedovolilo na tuto zemi zaútočit.

Hejtman Moravskoslezského kraje a místopředseda hnutí ANO Ivo Vondrák by základnu podpořil. „Posílit bezpečnost naší země je naše priorita. Jsem zastánce, že bychom o tom měli jednat,“ uvedl hejtman.

S myšlenkou na vybudování americké základny v České republice přišla ministryně obrany Jana Černochová na kongresu ODS v rozhovoru pro Deník N. Zmínila, že diskuzi chce otevřít na své cestě do Spojených států, která má proběhnout po Velikonocích.

Reklama

Doporučované