Hlavní obsah

Případ reklamy na Čapím hnízdě se táhne, policie stále nemá nový posudek

Kauza kolem prověřování reklamy na Čapím hnízdě se táhne.

Reklama

Vyšetřovatelé stále pracují na dvou kauzách, které se týkají Farmy Čapí hnízdo, a tedy i bývalého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Práce na prověřování i druhého případu, který se dotýká středočeského rekreačního komplexu spojeného s bývalým premiérem Andrejem Babišem, se policii protahuje.

Policisté se už více než tři roky zabývají podezřením, že firmy z holdingu Agrofert platily společnosti Farma Čapí hnízdo nadhodnocené částky za reklamu, díky čemuž mohla v prvních letech svého fungování vykazovat potřebné příjmy a firmy z Agrofertu zase odepisovat náklady na reklamu.

Na rozdíl od prvního případu spojeného s Čapím hnízdem, v němž jde o podezření z dotačního podvodu a trestně stíhán je i expremiér Babiš, v kauze kolem reklamy dosud nikdo obviněn nebyl. A i když se v létě objevila nová svědectví – mimo jiné má policie výpověď někdejšího manažera farmy, který jí okolnosti nakupování reklamy do rozestavěného komplexu popsal, případ se zatím procesně nijak neposunul.

I proto, že vyšetřovatelé stále nemají k dispozici klíčový znalecký posudek, který má ověřit, zda ceny za reklamu v řádu desítek milionů korun byly reálné, anebo zda byly nadhodnocené.

Posudek měl být dokončen do 10. listopadu, avšak jak řekl Seznam Zprávám zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování, ani ve druhé polovině prosince ho policie stále neměla k dispozici.

Že by se informace tohoto zdroje nezakládaly na pravdě, přitom nepopřel ani mluvčí pražského městského státní zastupitelství, které případ podobně jako kauzu dotačního podvodu dozoruje. Aleš Cimbala jen v odpovědi redakci uvedl, že zatím nemá k případu bližší informace.

„Nemám žádné nové informace, které by bylo možné uveřejnit. Lhůta pro skončení prověřování je stanovena do konce tohoto roku. Předpokládám, že informací o případném prodloužení lhůty budu disponovat začátkem roku příštího,“ uvedl Cimbala.

Případ reklamy na Čapím hnízdě řeší policisté z odboru hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství v Praze. Na vyhodnocení zmíněného – a stále nehotového – posudku budou potřebovat několik týdnů. A jelikož ho ještě nemají, nejspíš budou vyšetřovatelé nuceni o prodloužení lhůty požádat.

Do Čapího hnízda mezi roky 2010 až 2013 přišlo za reklamu více než 270 milionů korun. Podle dostupných informací využívaly převážně firmy z holdingu Agrofert.

Seznam Zprávy už dříve také upozornily, že několik společností z Agrofertu poslalo peníze za reklamu Čapímu hnízdu ještě předtím, než se rekreační areál oficiálně otevřel. Některé firmy také krátce poté zanikly.

Co se týče případu kolem podezření z dotačního podvodu, ten je v mnohem pokročilejší fázi. Nyní se čeká na to, zda bude Andrej Babiš po svém novém zvolení poslancem Sněmovny opět vydán k trestnímu stíhání. Rozhodovat se o tom však bude až v novém roce, neboť až do 28. prosince mají poslanci z mandátového a imunitního výboru čas na to, aby se seznámili se spisem k případu.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru, jinak poslankyně za Babišovo hnutí ANO Helena Válková, také již avizovala, že si výbor bude chtít pozvat na své jednání žalobce Jaroslava Šarocha, který kauzu dozoruje. Teprve poté se poslanci z toho výboru nejspíše rozhodnou, zda plénu Sněmovny vydání Babiše k trestnímu stíhání doporučí.

V této části případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla. V případu je obviněna manažerka Agrofertu Jana Mayerová.

Reklama

Doporučované