Hlavní obsah

Pro lidi v izolaci se otevřela první volební místa, zájem voličů byl mizivý

Foto: Albert Málek

První hlasy prezidentských voleb vhodili voliči do urny z auta.

Reklama

V osm hodin ráno se po celém Česku otevřela drive-in volební stanoviště. Hlasovat v nich mohli lidé, kteří se kvůli onemocnění covid-19 nachází v izolaci. Zájem o volbu nové hlavy státu byl ale minimální.

Článek

„Zatím slabá,“ komentoval účast voličů na drive-in stanovištích zapisovatel volební komise na pražské Letné Marek Jančík. Během dopoledne dorazilo k jeho volebnímu stanovišti pouze 13 lidí, 4 z nich však spadali do jiného okresu a volit nemohli.

„V porovnání s podzimními sněmovními volbami to zatím vypadá na nižší účast,“ uvedl jeden z členů volební komise ve Stodůlkách.

Za dopoledne odvolilo touto formou v celé Praze 18 lidí. Podobně na tom byl i Jihomoravský kraj, kde do 13 hodin hlasovalo na speciálních stanovištích pouze 15 lidí, z toho osm v Brně.

Seznam Zprávy oslovily i několik voličů, kteří k volební urně dorazili v automobilu. Žádný se ale nechtěl k volbě vyjádřit.

„Celkový počet nakažených voličů není vysoký, takže nepředpokládáme, že voličů bude tolik jako v minulých letech,“ sdělil Seznam Zprávám Jančík.

Má to cenu?

Nízký počet nakažených potvrzují i data Ministerstva zdravotnictví. Nejvíce nemocných na 100 000 obyvatel je aktuálně v Královéhradeckém kraji, nejméně pak v Karlovarském.

Za poslední týden mělo v Česku pozitivní test pouze 2700 lidí.

Právě onemocnění koronavirem je pro využití drive-in volby podmínkou. „Musí se prokázat, nějakým potvrzením, o tom, že má pozitivní test. Pakliže ho nemá, musí vyplnit čestné prohlášení,“ vysvětlil Jančík.

Zřízení drive-in volebních míst vyplývá ze speciálního zákona, který platí pouze pro letošní prezidentské volby. Zdali je tento způsob volby nutný i při současných nízkých počtech nakažených, nechtělo Ministerstvo vnitra hodnotit.

„To je otázka na politiky, kteří se rozhodli tenhle zákon uzákonit,“ uvedl na dotaz k významu drive-in stanovišť mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. „Prostě platí zákon a podle toho musí kraje konat,“ dodal Krátoška.

Naposledy mohli lidé v izolaci tuto formu využít v posledních sněmovních volbách. Ani tehdy však zájem příliš vysoký nebyl. Třeba v Praze tímto způsobem předloni odvolila zhruba stovka zájemců.

V nedávných senátních volbách se pak voličům možnosti volit v drive-inech nedostalo. Vláda se usnesla, že režim speciálního hlasování v tomto případě zavádět nebude. Za to poté čelila kritice hlavně ze strany opozičního hnutí ANO.

Ústavní právník Jana Kysela v této souvislosti pro Seznam Zprávy dříve uvedl, že v případě, kdy se občan nachází v izolaci, může mu stát účast na volbách zakázat.

Přenosné volební schránky

Volební drive-in stanoviště se ráno otevřela v každém z okresů, výjimkou byla Praha, kde jich zřídili celkem pět.

Podmínkou je prokázání identity občankou nebo cestovním pasem a stejně tak musí bydliště spadat do příslušné spádové oblasti.

Volit bylo možné pouze z motorového vozidla. Lidé, kteří neřídí a ze zdravotních důvodů nemohou k volbám přijít, mohou ještě využít tzv. přenosnou volební schránku. V takovém případě za nimi domů dorazí členové okrskové volební komise i s urnou přímo domů. Tato možnost se ale nevztahuje na nakažené koronavirem, kteří jsou v izolaci.

O využití přenosné schránky musí občané požádat svůj krajský úřad nebo magistrát, hlasovat tímto způsobem pak mohou v pátek 13. ledna od 8:00 do 22:00 nebo v sobotu 14. ledna od 8:00 do 13:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované