Hlavní obsah

Pro odvolání Ševčíka budu asi jediná, míní studentská senátorka

Foto: NF VŠE

Akademický senát NF VŠE potvrdil Ševčíka ve funkci v roce 2021.

Reklama

„Za Národohospodářskou fakultu se člověk musí omlouvat,“ říká Petra Hrabová, členka fakultního akademického senátu, který má jednat o dalším osudu děkana Miroslava Ševčíka. Soudí, že pro jeho odvolání bude hlasovat jako jediná.

Článek

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické čeká hlasování o odvolání Miroslava Ševčíka z funkce děkana.

Vyzval ho k tomu rektor VŠE Petr Dvořák, který krok zdůvodnil Ševčíkovou přítomností mezi demonstranty, kteří před dvěma týdny po protivládní demonstraci chtěli strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea.

Studentská senátorka Petra Hrabová tvrdí, že jí i dalším studentům vadí především špatná reputace Národohospodářské fakulty způsobená Ševčíkovým vystupováním mimo školu i v ní. Pro některé to byl údajně důvod fakultu opustit.

Hrabová však nepředpokládá, že fakultní senát Ševčíka odvolá. I při děkanových minulých kauzách mu totiž senátoři zůstali loajální. V takovém případě rektor navrhl odvolání přes celouniverzitní senát.

O tom, zdali Miroslav Ševčík zůstane ve funkci děkana, bude hlasovat senát Národohospodářské fakulty. Jak budete hlasovat vy?

Určitě pro odvolání pana děkana.

A jak myslíte, že hlasování senátu dopadne? Bude pro odvolání více hlasů?

S ostatními členy akademického senátu jsem nemluvila, ale myslím, že budu jediná. Možná ale někteří příznivci v senátu situaci přeci jen přehodnotí, když nedávno viděli, jak studenty trápí a štve to, jak fakulta i celá VŠE momentálně vypadá.

Minulý čtvrtek proběhla schůzka s panem rektorem, děkanem Ševčíkem a studenty Národohospodářské fakulty. Mnoho z nich se vyslovilo, že pokud jde panu Ševčíkovi opravdu o nejlepší zájmy fakulty a o studenty, ať odstoupí. A on pořád tvrdil, že odstoupit nechce.

Lpí na tom, že studenti jsou pro něj nejdůležitější. A to mu vůbec nemůžu vzít – jakmile má student jakýkoliv problém, tak to okamžitě řeší, nehledě na jeho politický názor.

Zmiňujete výtky studentů. Co konkrétně jim vadí?

Třeba to, že spousta skvělých učitelů odešla, dokonce i spousta skvělých studentů. Vím, že někteří odešli třeba v půlce druhého ročníku, když se dozvěděli, že pan Ševčík byl opět zvolen děkanem. Šli pak třeba na Karlovu univerzitu na politologii nebo na jinou fakultu VŠE.

Štval je obraz fakulty, což mě štve taky. Jakmile člověk někam přijde a řekne, že je z Národohospodářské fakulty, tak se pomalu musí omlouvat.

A to proto, že pan Ševčík chodí na demonstrace, kde stojí vedle hlavních českých dezinformátorů. Tento argument zaznívá prostě nejvíc.

Říkala jste, že v senátu ale tvoří většinu jeho podporovatelé. Jak se to stalo?

Když byly volby, tak jediná naše fakulta je neměla on-line, jako to byla normální praxe ostatních fakult. A volby do fakultního senátu probíhaly v březnu 2021, kdy byl těžký lockdown, zákaz přejezdů mezi okresy.

Moc se o volbách neinformovalo, jenom lehoulince. Konaly se jenom prezenčně a jenom jeden den – tuším od 9 do 3 nebo 4 odpoledne. Bylo to takhle hrozně špatně nastavené. Takže komu člověk napsal, aby tam šel, tak ten tam šel. A když tam kandidovali jeho příznivci, tak si to samozřejmě nějak předali, aby se pro ně hlasovalo.

Mocenská pevnost

Akademický senát Národohospodářské fakulty za Ševčíkem dlouhodobě stojí - je složen z jemu loajálních lidí, kteří jsou s děkanem provázáni různými vazbami. Jeho mocenskou základnu na fakultě jsme analyzovali v článku Ševčíkova mocenská pevnost na VŠE. S lidmi, kteří ho volili, má těsné vazby.

A jak jste se do senátu dostala vy?

Byla jsem druhá náhradnice. V září 2022 jeden ze studentských senátorů přerušil studium a jakmile ho u nás člověk přeruší, tak mu skončí i mandát. Oslovil mě tedy předseda akademického senátu Ján Pavlík, jestli to místo chci zaujmout.

Oni si vlastně v té době mysleli, že jsem podporovatel pana Ševčíka. Nechápu, jak se to k nim dostalo, když dlouhodobě říkám, že s ním nesouhlasím.

Foto: Jan Kadlec

Petra Hrabová

Hrálo by to, jestli s děkanem sympatizujete, nějakou roli?

Myslím si, že trošku hrálo roli, že si to mysleli, i když jsem tvrdila, že taková nejsem. Ale ne nijak zásadně – já jsem dost aktivní už od prvního ročníku, jsem v klubu mladých politologů, pomáhám prvním ročníkům a podobně.

Studenti jsou tedy spíše pro odstoupení děkana Ševčíka, ve fakultním senátu ale zřejmě bude mít oporu. Jak zasedání senátu probíhají, když v něm s děkanem Ševčíkem sympatizuje drtivá většina členů?

To je těžké říct. Naposledy, když se rozhodovalo o nějakých věcech, tak jsem se omlouvala ze studijních důvodů. Ale na fungování senátu to není nijak poznat. Až při téhle situaci se nejvíce projevuje, kdo je s ním a kdo proti němu.

Slyšela jsem, že pan Ševčík dělal problémy některým studentům a ti se tam pak necítili komfortně, mně se to zatím upřímně nestalo. Trošku z toho strach mám, ale říkám si, že jsme v demokracii a nemůže mě vyhodit ze školy jen proto, že mám jiný politický názor.

Bakalářské studium tu chci samozřejmě dokončit, ale v tom magisterském chci pokračovat jinde, minimálně na jiné fakultě. Vadí mi, jaké jméno má ta naše.

Jak hodnotíte celkový přístup rektora VŠE? Že o děkanovi Ševčíkovi nejdřív nechá rozhodovat fakultní senát, a až poté by případně přistoupil k jeho odvolání přes ten celouniverzitní?

Já si myslím, že krok pana rektora je správný, protože senát si děkana vybral. Přijde mi to správné oslovit ho i z hlediska demokratického fungování.

Než jsem do funkce nastoupila – přibližně koncem září – měl pan Ševčík za sebou to, že vystoupil na protivládní demonstraci, kde řekl ikonickou větu „Fiala je hňup“. Už v té době rektor oslovoval fakultní senát, proč jsme si ho vybrali a jestli za ním stojíme.

Ševčíkovo prohlášení

Miroslav Ševčík se v sobotu 11. března ocitl v hloučku demonstrantů, kteří se snažili strhnout z budovy Národního muzea ukrajinskou vlajku.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE se hájí, že šel jen kolem. „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době s takovými úmysly,“ uvedl.

Reklama

Doporučované