Hlavní obsah

Problém pro zájemce o Jindřišskou věž: vnitřek církev nevlastní

Foto: Shutterstock.com

Pohled od Václavského náměstí na Jindřišskou věž v Praze

Reklama

Společnost Jindřišská věž, která je současným nájemcem stavby Jindřišské věže, chce jednat o prodeji její vnitřní vestavby. Tu považuje za svůj majetek. Cenu, kterou bude požadovat, společnost zatím neuvedla.

Článek

Jednatel společnosti Jindřišská věž, s. r.o. Martin Podzimek upozornil, že je majitelem vestavby, která ve věži vznikla v letech 2000 až 2003. Jde podle něj o samostatnou stavbu umístěnou ve zdech historické budovy věže.

„V nájemní smlouvě uzavřené mezi arcibiskupstvím a mou společností je uvedeno, že je společnost Jindřišská věž, s. r. o. majitelem vnitřní stavby až do konce nájemního vztahu v roce 2044 a poté bude teprve převedena do vlastnictví budoucího majitele Jindřišské věže. Jsem připraven jednat o prodeji vnitřní vestavby věže, aby budoucí majitel mohl s Jindřišskou věží zcela disponovat. Chci tak předejít případným budoucím sporům se stávajícím či budoucím majitelem,“ uvedl Podzimek.

David Černý, zástupce majitele společnosti, doplnil, že arcibiskupství prodává samotnou původní stavbu věže a nový majitel by si při vstupu do věže musel jako každý příchozí třeba koupit vstupenku.

Nezbytné investice

Jednání s nájemcem připustil ve středu i generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík. Arcibiskupství eviduje třicítku zájemců o koupi věže. Vzhledem k množství zájemců bude podle Balíka proces prodeje asi vícekolový. Nabídku na koupi věže podala i Praha.

Arcibiskupství předpokládá, že středověká věž v centru Prahy by mohla mít nového majitele do půl roku.

Pražské arcibiskupství se koncem loňského roku rozhodlo turisticky atraktivní věž, která neslouží sakrálním účelům, prodat jako nepotřebný a z ekonomického hlediska nevýhodný majetek.

Věž podle dřívějšího Balíkova vyjádření vyžaduje na opravách investici asi 20 až 30 milionů korun. Pro církev by to v tuto chvíli byla chyba, protože i kdyby sehnala grant, většinu by musela dát z vlastního, uvedl. Dlouhodobý nájemce podle něj budovu zhodnotil.

Církev se novým nastavením hospodaření snaží připravit na dobu, kdy přestane od roku 2030 dostávat od státu peníze na svou činnost od státu. Pražská arcidiecéze se rozhodla investovat do nájemního bydlení v Praze. Chce do něj do roku 2025 vložit téměř tři miliardy korun a plánuje mít tisíc bytů. Půjde o nákup nových nemovitostí, opravy činžovních domů i vlastní development.

Reklama

Doporučované