Hlavní obsah

O práci na poště by nakonec mělo přijít méně lidí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Propouštění se dotkne logistiky, přepážkářů i doručovatelů, nakonec jich ale přijde o práci méně. Ilustrační foto

Reklama

Česká pošta zřejmě propustí méně lidí, než o kolika se dosud mluvilo. Redakci Seznam Zpráv to řekli zástupci poštovních odborových organizací, kteří ve středu jednali s novým vedením státního podniku.

Článek

„Bylo zveřejněno, že záměr byl 2269 rušených pozic. Teď jsme se dozvěděli, že to bude menší číslo. Že by to mělo být řádově 1600 dotčených lidí,“ řekla Seznam Zprávám Jindřiška Budweiserová z Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb.

„Bude to méně než 2269 pracovníků,“ potvrdil i Miroslav Prokop, šéf Federace výkonných zaměstnanců České pošty. Propouštění by se podle něj mělo týkat především doručovatelů a „přepážkářů“.

Budweiserová zdůraznila, že redukce čeká i logistiku. Zároveň ale zmínila, že zrušení konkrétní pobočky automaticky neznamená, že o práci přijdou všichni její zaměstnanci.

„Většinou bývá oznámený záměr o hromadném propouštění podstatně větší, než je realita. Není to nic neobvyklého,“ reagovala na dotaz, proč se aktuálně prezentovalo nižší číslo. „Nevím, nakolik jsou už přesně stanovené pobočky, ale vycházelo se z dostupnosti a počtu operací, které probíhají na konkrétních poštách,“ podotkla.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík nechtěl zpřesnění počtu přímo potvrdit. „Přesné číslo teď nemáme, protože zaměstnancům, kterých se propouštění bude týkat, bude nabídnuta jiná pozice na poště. Zda ji přijmou, či nikoli, nevíme,“ řekl Seznam Zprávám.

Státní podnik podle něj také spolupracuje s Úřadem práce a prý už se mají hlásit firmy, které by o pošťáky stály.

Seznam pošt zatím není znám

I samotní odboráři přitom popsali, že se zajímali o konkrétní pobočky, jichž by se mělo propouštění dotknout. Neúspěšně.

„Bohužel pořád nemáme seznam poboček, kterých se to bude týkat. To bohužel nemůže ovlivnit ani generální ředitelství, ani dozorčí rady. Je to v gesci ministerstva a vlády,“ nechal se slyšet Miroslav Prokop z Federace výkonných zaměstnanců České pošty.

„Samozřejmě jsme chtěli vědět, kterých poboček se to týká, ale dokud nebude schváleno nařízení vlády, tak ten seznam ani odbory nedostanou,“ přiblížila Jindřiška Budweiserová.

Celkem by mělo podle plánu zaniknout 300 z celkem 3200 poboček. Mezi pošťáky se už šíří zvěsti o tom, že právě na jejich pobočce se bude propouštět. Odborářka to přisoudila spoustě nervozity, jež aktuálně mezi zaměstnanci panuje.

Reklama

Doporučované