Hlavní obsah

Průlom ve sporu o přestávky. Dopravní podnik je počítá jako pracovní dobu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pražský dopravní podnik začal od letošního roku započítávat hasičům přestávku na jídlo do pracovní doby.

Reklama

Pražský dopravní podnik od Nového roku počítá hasičům přestávku na jídlo a odpočinek jako pracovní dobu. Jde o zásadní posun v letitém sporu, který se může týkat i policistů a zdravotníků.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Během pracovních směn drží pohotovost a musí být prakticky okamžitě k dispozici zaměstnavateli, a to třeba i ve chvíli, kdy obědvají.

Hasič v pražském dopravním podniku měl být připravený do dvou minut naskočit do přistaveného vozu a hasič na ostravském letišti musel garantovat, že se do tří minut dostane na nejvzdálenější místo na letišti. Přesto se těmto pracovníkům automaticky odečítaly přestávky na jídlo. Obou mužů se v loňském roce zastaly soudy.

Spor, který se v Česku může týkat vedle hasičů řady profesí od policistů a vězeňské služby až po zdravotníky, má nyní další průlomový vývoj.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) od ledna započítává hasičům přestávky na jídlo a oddych do pracovní doby. A mluví se i o proplácení přestávek zpětně.

Celé jsme to vyhráli.
Jiří Jonák, právní zmocněnec hasiče

„Můžu potvrdit, že od 1. ledna mají hasiči dopravního podniku v návaznosti na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie přiměřenou dobu na jídlo a odpočinek,“ říká Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace v pražském dopravním podniku.

Řeší se i zpětné proplacení

Podle předsedy odborů v pražském dopravním podniku Luboše Olejára se také schyluje i k zpětnému proplacení přestávek. A rovněž k mimosoudnímu vyrovnání s těmi zaměstnanci, kteří ve věci podali na podnik žalobu.

„Vědí, že už není kam jít, že už je vydaný judikát u Ústavního soudu a že by to bylo jen oddalování sporu s penále a úroky,“ komentuje snahy podniku o mimosoudní vyrovnání odborář.

Redakce Seznam Zpráv mluvila i s jedním z bývalých hasičů, kteří kvůli neproplácení přestávek žalobu podali, i ten informaci potvrzuje. „Právní zástupce měl schůzku s vedením dopravního podniku a domluvili se, že hasičům, kteří podali žalobu, proplatí tři roky zpětně,“ říká muž, jenž si už nepřeje být s pražským dopravním podnikem spojován.

Daniel Šabík z dopravního podniku zpětné proplácení přestávek rozděluje do dvou rovin. Potvrzuje, že s bývalým hasičem Otomarem Turkem, který se pustil do sporu jako jeden z prvních a zastal se ho Soudní dvůr EU, proběhlo ve čtvrtek jednání u Obvodního soudu pro Prahu 9 a „jeho nárok byl ze strany DPP uspokojený“.

Což redakci potvrdil i právní zmocněnec hasiče Jiří Jonák. Řekl, že došlo k proplacení bezmála stotisícové částky panu Turkovi. „Celé jsme to vyhráli,“ zhodnotil vývoj Jonák.

Informace o zpětném proplacení přestávek i dalším hasičům, kteří podali žalobu – podle informací redakce jich má být přes 40 –, ovšem dopravní podnik nepotvrdil: „V ostatních soudních sporech, kde je Dopravní podnik hlavního města Prahy žalovanou stranou a které jsou postaveny na obdobném skutkovém základu, dopravní podnik aktivně jedná se žalobci o možnosti smírného řešení. Do vyřešení jednotlivých případů je s dovolením nebudeme komentovat,“ reaguje Šabík.

Reklama

Doporučované