Hlavní obsah

První den vyplácení pěti tisíc korun uprchlíkům. Fronty a zmatek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dveře u kontaktního pracoviště Úřadu práce na Praze 4 šlo jen stěží otevřít.

Reklama

Dlouhé hodiny čekali v pondělí váleční uprchlíci před úřady práce, aby mohli zažádat o vyplácení humanitární dávky. Ministr práce a sociálních věcí prosí, aby využívali online cestu a bezhotovostní výplatu.

Článek

O humanitární dávku pro ukrajinské občany, která představuje obnos ve výši pěti tisíc korun, přišly hned první možný den zažádat na kontaktní pracoviště Úřadu práce na Praze 4 stovky válečných uprchlíků.

Před polednem byla u budovy úřadu práce desítky metrů dlouhá fronta tvořená zejména ženami v různém věku, často i s dětmi. Nervozita se proměnila ve slovní hádky ve chvíli, kdy se několik žen s kočárky rozhodlo frontu obejít a apelovaly na to, že s dětmi nemohou čekat dlouhé hodiny.

„Moje rodina tady stojí od pěti od rána. Nedává smysl, aby sem jezdily s dětmi. Nemusí je přece s sebou brát, lepší by bylo, kdyby jedna hlídala a klidně s nimi zůstala doma a ostatní si mohly normálně stoupnout do fronty,“ vysvětluje perfektní češtinou vysoký mladík, který se představuje jako Oleksandr. Dodává, že podle něj tak ženy své malé děti využívají jen k tomu, aby předběhly ostatní.

Mladík v Česku studuje a v pondělí ve frontě pomáhal babičce a strýcovi, který je invalida.

Ženy s kočárky se nakonec přece jen přednostně probojovaly do budovy úřadu. Mezi lidmi mezitím chodí i úřednice s vytištěnými formuláři se žádostmi o humanitární dávku, která ovládá i jazyk a je tak schopná reagovat na otázky uprchlíků.

Ani to ovšem nepomáhá k tomu, aby se nešířil frontou zmatek. Největší nejistota panovala ohledně toho, jestli úřad práce vyplácí peníze v hotovosti, nebo jen na účet u české banky.

„Dnes nám říkají, že vyplácí peníze jen na kartu,“ říká Oleksandr a rovnou dodává, že kvůli tomu jeho babička se strýcem opustili frontu a vydali se založit si účet do nejbližší banky.

Potvrzuje to i jedna z žen s kočárkem s hlavou v šátku, která se ukrajinsky pokouší přítomných fotografů vyptat, kde je banka. „Nevím, jak to je, ale říkají nám, že peníze dávají jen na účet,“ říká i mladá hnědovlasá studentka, která nechce zmínit své jméno.

Ministr prosí, volte online a bezhotovostní cestu

Redakci Seznam Zpráv ovšem jak ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), tak i mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková potvrdili, že je možné dávku vyplatit v hotovosti nebo poslat na český bankovní účet.

Zároveň ale apelují na žadatele, aby využívali spíše cestu elektronické žádosti, a tedy výplatu na účet, nikoliv hotovost.

„Prosíme občany Ukrajiny, aby pokud možno žádali online formou a aby měli zařízený účet u české banky, kam tyto peníze mohou dostávat bezhotovostně. Je to za nás velký apel a prosba, aby se lidé vyhnuli frontám na úřadech práce,“ řekl Jurečka Seznam Zprávám.

Pokud už se lidé z různých důvodů vydávají přímo na kontaktní pracoviště, podle ministra se počítá i s možností, že bude částka vyplacena na pokladně úřadů práce.

„Mohou ale opět čas administrativy zkrátit tím, že si vyplní online formulář a žádost o dávku. U přepážky je už jenom formulář finálně zkontrolován a mohou si nechat finanční prostředky poslat na účet,“ dodal. Počítá se podle něj s tím, že dávka se bude vyplácet i několik měsíců.

Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková doplňuje, že elektronicky lze žádat přes portál davkyuk.mpsv.cz, a potvrzuje, že není nutné chodit žádat i s nezletilými dětmi. „Za nezletilé dítě žádá jeho zástupce a opět dokládá vízum vyznačené v pasu nebo speciálním potvrzením vydávaným ministerstvem vnitra,“ reaguje Kateřina Beránková.

Ubezpečuje, že kvůli náporu na úřady tam, kde je potřeba, přijímají „odpovídající kroky“, jako je například částečné rozšíření úředních hodin nebo výpomoc ze strany dalších kolegů.

Práce v Česku? Do pondělí oficiálně přijali 7 400 žádostí

Od pondělí není nutné, aby váleční uprchlíci žádali o vydání povolení k zaměstnávání – uprchlíci v režimu strpění či dočasné ochrany mají volný vstup na český trh práce.

Na Praze 4 si ale žadatelé o humanitární pomoc oslovení Seznam Zprávami nebyli jistí, jestli tuto možnost využijí. Oleksandr mluvil o tom, že jeho babička i invalidní strýc se spíše chtějí co nejdříve vrátit domů. Mladá brunetka zmiňovala, že by spíše chtěla zkusit v České republice studovat. Třetí oslovený muž, který byl ve frontě, pak uvedl lámanou češtino-ukrajinštinou, že už pracuje.

I to je možné legálně. Před pondělním otevřením českého pracovního trhu totiž úřady práce přijaly od zahájení ruské agrese na Ukrajině 7 400 žádostí o vydání pracovního povolení k zaměstnávání.

„Tito lidé tedy úspěšní při hledání zaměstnání byli. Nejčastěji nastoupili jako montážní dělníci, obsluha pojízdných zařízení například ve skladu, pomocníci ve výrobě, dopravě a skladování nebo třeba jako uklízeči či ve výrobě potravin,“ vyjmenovává Kateřina Beránková.

Reklama

Doporučované