Hlavní obsah

První svědectví: Na učitele zaútočil v kabinetu. Zamkli jsme se ve třídě

Výpověď jednoho ze studentů, který byl v době útoku ve škole.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Studenti pražského učiliště v prvních svědectvích popisují okamžiky, když jeden z učňů ve čtvrtek zabil vyučujícího mačetou přímo v budově školy.

Článek

Učeň dnes před polednem mačetou zabil jednoho z učitelů v Praze 4. Útočník z místa utekl, policie ho už zadržela.

„Šli jsme po chodbě a potkali třídního učitele, který do telefonu říkal něco o mačetě, že někomu rozsekli hlavu. Kouknul jsem se doprava a viděl jsem, jak tam leží pan učitel, všude byla krev a kolem něj lidé,“ popsal pro Seznam Zprávy student prvního ročníku.

K útoku podle něj došlo v kabinetu zavražděného učitele ve čtvrtém patře budovy.

„My jsme si dělali čaj a přiběhli kluci z patra pod námi, že učitele sekli do hlavy mačetou. Učitelé všude běhali, volali sanitky,“ popsal další z učňů.

Útočníka prý neznal, údajně po útoku utekl oknem. Vražedná zbraň zůstala podle policie ležet na místě.

Student dále popsal, jak se studenti zavřeli ve třídách. „Měli jsme se zamknout a zůstat zamčení. Pak pro nás přišli policisté a odvedli nás dolů,“ dodal student.

Jiný učeň zase popisuje, že policisté kontrolovali, kdo je ve škole přítomný. „Srovnali nás do řady, chtěli nás identifikovat, a pak jsme mohli odejít,“ uvedl.

Studijní neúspěch

Že na učitele zaútočil student, potvrdil i ministr školství Petr Gazdík, který krátce po incidentu dorazil na místo. Po útoku po pachateli pátraly stovky policistů, zadržen byl po jedné hodině odpolední.

„Včera měl student patrně studijní neúspěch a mohl to řešit tímto způsobem. Ale znovu opakuji: v tuto chvíli je ten člověk podezřelý, je zadržený a je u výslechu, takže více budeme vědět později,“ uvedl Gazdík.

Policejní mluvčí odmítl komentovat věk útočníka. Není tedy jasné, zda byl například plnoletý. Svědectví studentů na místě se různí.

Reklama

Související témata:

Doporučované