Hlavní obsah

Půjde se do důchodu až v 68? Fiala chce změny důchodů představit v dubnu

Foto: Vláda ČR

Premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se sice o navýšení věku odchodu do důchodu jedná, zatím ale jde pouze o návrhy. Nelze tedy říct, jestli se hranice odchodu do důchodu opravdu zvedne pro dnešní třicátníky na 68 let.

Článek

Lidé, kterým je dnes 34 let a méně, by šli do důchodu až v 68 letech. Čtyřicátníci v 67 a dnešní padesátníci v 66 letech.

V jednom z návrhů o tomto plánu mluví Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nyní odchází muži a bezdětné ženy do penze v 64 letech.

Premiér Petr Fiala ale ve svém sobotním videu na sociálních sítích odmítl upřesnit, s jakou věkovou hranicí pro odchod do důchodu vládní koalice počítá.

„Poctivá odpověď je – v tuto chvíli to nikdo neví,“ uvedl předseda vlády.

Podle něj je otázka důchodového věku součástí celé reformy penzijního systému. Předseda vlády ale slíbil, že navýšení hranice se bude týkat až populace odcházející do penze kolem roku 2040.

„Základní parametry důchodové reformy by měly být známy v průběhu jara. Předpokládám, že v dubnu by je měla znát veřejnost,“ dodal Fiala.

Seznam Zprávy zjistily, že jedním z bodů, které chce vláda změnit, jsou předčasné důchody. Podmínky pro jeho čerpání se mají dramaticky zmírnit. Píše se to v dokumentu Ministerstva práce.

Předčasné důchody by se tak například nevalorizovaly do doby, než penzista dosáhne řádného důchodového věku. Do penze by se pak dalo odejít jen tři roky předem, ne o pět let dřív, jako je to možné dnes.

Podíváme se na spotřební daň

Mimo penzijní reformy připravuje vládní koalice ještě dva zásadní kroky – změnu programového prohlášení a úspory v rozpočtu.

„Úprava programového prohlášení bude schválena na přelomu února a března,“ slíbil Fiala.

Co se týče státního rozpočtu, vláda chce snížit jeho schodek příští rok o 70 miliard korun. Ani v této oblasti podle předsedy vlády žádná politická rozhodnutí nepadla a všechny návrhy jsou zatím jen podklady pro diskuzi.

„Ale přemýšlíme nad tím, zda je daňový systém optimálně nastaven, zda ho nelze někde zjednodušit. Zda třeba u spotřební daně nemůžeme dospět ještě k spravedlivějšímu principu,“ upřesnil premiér.

Stejně jako u reformy důchodového systému chce i změny v rozpočtu Fiala představit v průběhu dubna.

Reklama

Doporučované