Hlavní obsah

Ruští umělci podporující válku si v Česku nezahrají. Koncerty ruší Forum Karlín

Foto: Forum Karlín

Dva zrušené koncerty v pražském Foru Karlín.

Reklama

Dva plánované koncerty Grigorije Lepse a Stase Michajlova, které se měly uskutečnit příští rok v březnu a květnu, Forum Karlín po výzvě veřejnosti zrušilo. Naopak Svetlana Loboda, která vystupuje proti válce, v Praze zpívat může.

Článek

„Ruští umělci, kteří veřejně podporují válku proti Ukrajině, budou mít vystoupení v pražském Foru Karlín,“ psal ještě včera na twitteru Karel Růžička. Kritizoval to i bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku a nynější náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis.

Dnes, zdá se, je už ale všechno jinak. Tedy téměř všechno. Z pražského koncertního sálu zní, že vystoupení dvou zmíněných umělců se ruší. U organizátorů akce - německé agentury - údajně „opakovaně urgovali zrušení dvou ze tří zmíněných koncertů“. Když se tak nestalo, sami se rozhodli jejich vystoupení stopnout.

Do Česka tak přijede zřejmě jen kyjevská rodačka Svetlana Loboda, aby tu v dubnu zazpívala. Bývalá členka dívčí skupiny VIA Gra, které je mimo rusky mluvící prostor známější spíš jako Nu Virgos, reprezentovala Ukrajinu na Eurovizi v roce 2009 v Moskvě, kde skončila dvanáctá.

Grigorij Leps je ve své zemi populární ruský zpěvák, zasloužilý umělec Ruské federace a držitel medaile Účastníkovi vojenské operace v Sýrii z roku 2017. Také Stas Michajlov je oblíbený ruský zpěvák a skladatel a držitel různých národních hudebních cen.

Reklama

Doporučované