Hlavní obsah

Rychetský: Nechtěl bych agrofertizaci Česka a prezidentem agenta StB

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Rychetský na snímku z letošního dubna.

Reklama

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se nepřímo vymezil vůči Andreji Babišovi. „Nechtěl bych, aby došlo k agrofertizaci naší země,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami.

Článek

Devětasedmdesátiletý Rychetský přímo Babiše nejmenoval, nechal se ale slyšet, že doufá, že „Ústavní soud nikdy nebyl a nebude součástí Agrofertu, který se snaží ovládnout naši zemi“. Holding Agrofert vložil Andrej Babiš do svěřenských fondů kvůli svému působení v politice.

„Stejně tak je pro mě těžká představa, že by se hlavou našeho státu stal člověk, který byl do poslední chvíle nejen režimním komunistou, ale byl i evidovaný jako agent Státní bezpečnosti,“ pokračoval v rozhovoru další narážkou.

Předseda hnutí ANO se u soudů už několik let snaží dokázat, že byl v evidenci spolupracovníků komunistické tajné policie veden neoprávněně.

Rychetský dodal, že je pro něj nejskutečnější, aby si voliči za prezidenta zvolili někoho, kdo „bude vnímat důležitost ústavního soudnictví pro ochranu základních demokratických hodnot v tomto státě“.

Na dotaz týkající se dalších kandidátů, které průzkumy favorizují – Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera –, reagoval slovy, že kdyby se hlavou státu stal některý z nich, „bude schopný vést komunikaci o tom, jaký význam má pro naši zemi Ústavní soud a jeho další směřování“.

V rozhovoru došlo i na současné napětí ve společnosti. „Přiznám se, že jsem téměř zdrcený, když vidím, jak část společnosti kritizuje pomoc Ukrajině a podléhá proruským dezinformacím. Zejména když jsme jako národ zažili v srpnu 1968 okupaci, kterou fakticky vedl Sovětský svaz,“ řekl předseda Ústavního soudu.

K vývoji samostatného Česka pak řekl, že podle něj ve společnosti pořád převažují pozitivní prvky. „Když vidím, co se děje v Polsku a Maďarsku, což jsou země, které pro nás byly dříve spíše pozitivní inspirací, tak jsme na tom ještě dobře.“

Jak připomněla ČTK, druhé předsednické období Rychetskému skončí příští rok v srpnu. Během roku 2023 skončí i dalších šest soudců včetně obou místopředsedů. Stejný počet jich odejde v letech 2024 a 2025. Jedno místo je už delší dobu volné. Důležitou rolí příštího prezidenta tak bude nominace nových soudců.

Reklama

Doporučované