Hlavní obsah

Schvalování invaze, šíření nenávisti. Policie řeší devět „válečných“ případů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Devět případů souvisejících s ruskou invazí na Ukrajinu policie prověřuje ve zkráceném řízení.

Článek

V souvislosti s válkou eviduje několik stovek oznámení, trestní řízení zahájila ve 133 případech. Skoro čtyři desítky případů se týkají schvalování nenávisti a postupu ruských vojsk. Dnes to sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön.

„V souvislosti s válkou na Ukrajině evidujeme několik stovek oznámení, která vyhodnocujeme. Do včerejšího dne bylo ve 133 případech zahájeno trestní řízení, 37 případů je schvalování nenávisti a postupu ruských vojsk a v devíti případech je věc řešena ve zkráceném přípravném řízení,“ sdělil Schön.

Zkrácené přípravné řízení spočívá v tom, že je prověřovanému člověku sděleno podezření, není ale obviněn. Do 14 dnů od sdělení podezření musí policisté věc předložit státnímu zástupci. Ten pak soudu může předat návrh na potrestání. S podezřelým může být sjednána dohoda o vině a trestu, nebo může policie případ odložit. Řízení před soudem má také zjednodušenou formu.

Veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin. Na konci února na to upozornil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Hrozí až tři roky vězení

Pokud by někdo veřejně, tedy například na demonstracích, ale i na internetu vyjadřoval souhlas s invazí Ruska na Ukrajinu, podporoval ji nebo vyjadřoval podporu čelným představitelům Ruska, mohl by se za určitých podmínek dopustit schvalování trestného činu, případně trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, v druhém případě na šest měsíců až tři roky vězení.

Reklama

Doporučované