Hlavní obsah

Šéfka Finanční správy skončí, požádala o odvolání

Foto: Milan Krumphanzl, ČTK

Generální ředitelka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová působila ve funkci od roku 2018.

Reklama

Generální ředitelka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová k dnešnímu dni požádala o odvolání, ve funkci tak skončí 28. března. Ministerstvo financí mezitím vypíše na místo výběrové řízení.

Článek

Richterová správu vedla od roku 2018. „Děkuji paní ředitelce za odvedenou práci v čele Finanční správy. Na uvolněné místo vypíšeme řádné výběrové řízení na nového generálního ředitele, od kterého očekávám, že dá Finanční správě nový impulz a posune ji směrem k více proklientskému přístupu tak, jak jsem o něm mluvil v opozici i při svém nástupu na ministerstvo financí,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stanjura při nástupu do funkce uvedl, že mezi jeho priority patří mimo jiné změna přístupu Finanční správy k daňovým poplatníkům tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát, který musí poskytovat klientsky orientované služby. Správa v minulosti čelila obvinění z toho, že například zneužívá zajišťovací příkazy.

V posledních dnech pak finanční správu kritizovaly podnikatelské svazy, že postupuje při posuzování žádostí o kompenzační bonus a hodnocení podmínek procesně nezákonným způsobem a navíc příliš omezujícím způsobem. Ministerstvo financí i finanční správa kritiku o restriktivnějším postupu odmítly.

Richterová se stala šéfkou finanční správy na konci roku 2018. Funkci získala na základě výběrového řízení. Předtím od roku 2013 vedla Finanční úřad pro hlavní město Praha. Ve finanční správě působí od roku 1991, kdy začala pracovat na Finančním úřadu v Ústí nad Labem.

Reklama

Doporučované