Hlavní obsah

Kvůli sněhu byl uzavřený úsek D3 ve směru od Tábora do Prahy

Foto: ŘSD

Aktuální snímek z českých silnic, který na twitteru sdílelo Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

aktualizováno •

Policie dnes dopoledne zhruba na hodinu uzavřela dálnici D3 ve směru od Tábora do Prahy. Kvůli silnému sněžení na dálnici uvízlo několik kamionů a tvořily se dlouhé kolony.

Článek

Kolony se začaly tvořit u středočeského Miličína, kde byly ve směru na Prahu nepojízdné kamiony. Právě za Miličínem je nájezd na dálnici D3. Objíždět místo po silnicích II. a III. třídy policisté řidičům nedoporučovali kvůli špatné sjízdnosti.

Provoz na D3 byl v omezené míře obnoven zhruba po hodině. „Kolona se pomalu rozjíždí. Řidiči, nadále dbejte zvýšené opatrnosti,“ uvedla policie krátce po 11:00. Teploty na jihu Čech se od rána drží kolem nula stupňů Celsia, což způsobuje, že ujetý sníh může na některých místech namrzat.

Sníh dnes celkově komplikuje dopravu na Benešovsku a Kutnohorsku. Silničáři mají podle pracovníka dispečinku v těchto dvou okresech v terénu veškerou techniku, na Kutnohorsku vyjely i traktorové radlice.

„V tuto chvíli nemám zprávy, že by některá ze silnic byla zcela neprůjezdná,“ řekl ČTK před 9:00 Karel Sulek z dispečinku středočeských silničářů.

Kolem 22 000 odběrných míst na jihu Čech a částečně na Vysočině je bez elektřiny. Výstraha meteorologů před sněžením platí pro jižní Čechy, Vysočinu a východ Čech do 14:00.

Pro nákladní vozidla je kvůli sněžení zavřená silnice číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Dopravu řídí policisté, omezení potrvá asi do 12:00.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion. To se stalo právě dnes ráno. „Začali se nám tam předjíždět neukáznění řidiči a zatarasili možnost dalších průjezdů sypačů,“ řekl Petr Správka ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Podle něj na kritický úsek poslali užší sypač.

Na hřebenech až 20 centimetrů

Nasněžilo i v Krkonoších a Orlických horách v Královéhradeckém kraji. V Krkonoších napadlo asi pět centimetrů sněhu a pokrývka na hřebenech hor se pohybuje kolem 20 centimetrů.

Na nesolených horských silnicích sníh zůstává. V nižších polohách kraje pršelo se sněhem. Hlavní silniční tahy v kraji byly dnes ráno mokré a s opatrností sjízdné. V severovýchodní části kraje by dnes mohlo místy napadnout kolem pěti centimetrů mokrého sněhu, uvedli silničáři a meteorologové.

Snímky z noci na úterý z Jihočeského kraje:

Reklama

Související témata:

Doporučované