Hlavní obsah

Slevy na jízdném se mění. Připlatí si studenti i senioři

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Z dosavadních 75 procent klesne sleva nově na 50 procent. Změna by měla do státního rozpočtu přinést skoro dvě miliardy korun.

Článek

„Pro využívání veřejné dopravy je padesátiprocentní sleva stále atraktivní, sociálně citlivá, odpovědnější ke státnímu rozpočtu a neodvádí cestující z vlaků a autobusů do individuální dopravy,“ komentoval snížení slevy ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Původní sleva ve výši 75 procent platila v Česku od září 2018, kdy ji zavedla vláda Andreje Babiše (ANO). O jejím zrušení rozhodla současná vláda letos v lednu, z důvodu snížení schodku státního rozpočtu. Slevy na jízdném totiž dotuje stát. K dnešnímu dni už proplatil stát dopravcům kompenzace za více než 14 miliard korun.

Podmínky pro čerpání slev se nemění, stále platí pro žáky a studenty do 26 let věku a seniory od 65 let. Jediná změna nastává u dětí do šesti let, pro které se sjednotí podmínky cestování ve vlaku i autobuse. Nově budou cestovat zdarma všechny děti do 6 let neomezeně. Dosud mělo v autobuse jízdenku zdarma pouze jedno dítě na jednoho dospělého, ve vlaku pak dvě děti na jednoho dospělého.

Slevy se také časem rozšíří na osoby s invaliditou třetího stupně. Ministerstvo dopravy v současnosti hledá cestu, jak by tito lidé mohli nárok na slevu prokazovat. Osoby s průkazem ZTP budou mít 75procentní slevu i nadále, je jim totiž garantována zákonem.

Levnější jízdné se týká městské hromadné dopravy, dálkových i regionálních autobusových a železničních linek a integrovaných dopravních systémů. Na železničních spojích platí pouze v druhé třídě.

Někteří dopravci ceny nezvýší

Někteří dopravci chtějí v dosavadních slevách pokračovat i nadále. Studentům i seniorům bude autobusový dopravce FlixBus stále poskytovat 75procentní slevu, přestože mu bude od státu proplácena pouze polovina ceny.

„Omezení státních slev v dopravě vnímáme jako velký zásah do rozpočtu cestujících. Pro nízkopříjmové skupiny obyvatel to znamená dvakrát vyšší náklady na cestování, což bezpodmínečně povede k omezení mobility obyvatel. Rozhodli jsme se studenty a seniory podpořit a nadále jim poskytovat 75% slevu,“ vysvětlil ředitel společnosti Pavel Prouza.

Společnost Leo Express bude zase oběma skupinám vracet slevu formou kreditu.

„Po snížení státem nařízené slevy na 50 % jsme se rozhodli cashback neměnit. 75% sleva tak zůstane na palubách Leo Express prakticky zachována,“ uvedl mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Reklama

Související témata:

Doporučované