Hlavní obsah

Sněžka zavalená odpadky. Můžou za to hlavně Poláci, zní z národního parku

Foto: David Aulický

V Krkonoších bojují s obrovským množstvím odpadků, které návštěvníci zanechávají v přírodě. Aktuální snímek ze Sněžky.

Reklama

Přetékající odpadkové koše, spousty pet lahví či plechovek. Stinná stránka turistiky se nevyhýbá ani nejvyšší hoře Česka. Podle správců národního parku jsou ale neukáznění hlavně polští turisté.

Článek

Na sociálních sítích se od víkendu sdílí fotografie hordy odpadků na zídce a v jejím okolí na Sněžce. Zaměstnanci národního parku i místní řeší problém dlouhodobě a shodují se, že je to čím dál horší.

„Štve mě, že lidé nectí pravidlo ‚co si do hor přinesu, to si z nich odnesu‘. U lanové dráhy nebo u nás na Poštovně samozřejmě koše jsou, aby turisté měli odpadky kde zanechat. Ale bohužel je spousta lidí schopná je strkat mezi kameny. A jakmile je někde malá hromádka, další něco přihazují,“ popsal Jan Štěpánek, jeden ze zaměstnanců nejvýše položené budovy v Česku – Poštovny na Sněžce - který byl i u pořízení fotografie.

Kupy odpadků uprostřed národního parku nejsou podle něj výjimečné. „Podobnou, trochu menší hromádku jsem fotil na stejném místě 20. července. Kolegové ji uklidili, ale kdyby se zvedl vítr, chytáme to po celém kopci,“ řekl Štěpánek.

„Zdá se mi to rok od roku horší. Národní park osvětu dělá, ale těžko říct, nakolik to pomáhá,“ dodal.

Gulášovka za 99 Kč

Jaké jsou letos ceny v Krkonoších? Přečtěte si reportáž z oblíbených horských bud:

Koše nejsou řešením

Jelikož je aktuální skládka na polské straně od státní hranice, která Sněžkou prochází, její likvidaci mají na starosti tamní strážci přírody. „Řešíme to, nicméně principiálně to je špatně, protože jsme v horách. Vůbec to není o nějaké nabídce odpadkových košů. To je nepřirozený nárok na území národního parku,“ uvedl mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

„Turistů je podle statistik a informací od poskytovatelů služeb letos o trochu méně. Ale v okamžiku, kdy někde necháte jeden odpadek, do hodiny jich tam máte pyramidu. Lidé mají pocit, že je tam mohou odložit,“ dodal.

Za vyhazování odpadků nebo zakládání černých skládek v národním parku hrozí pokuta. V praxi je však takřka nereálné hříšníky dopadnout. „Za dobu, co jsem v Krkonoších, jsem nikdy nikoho přímo neviděl. Je to přestupek, který je prakticky neviditelný,“ myslí si Drahný.

Štěpánek tvrdí, že na větší problémy naráží u turistů z polské strany než z té české. „Češi jsou ukázněnější. Odpadu je mnohem více z druhé strany, na obalech vidíte, že jsou z Polska. Když řešíme přelézání plotů, také to z většiny případů bývají Poláci,“ uvedl.

I když podle statistik je na nejvyšší hoře turistů méně než v předešlých letech, park v sezoně čelí enormnímu náporu návštěvníků. A to i v brzkých hodinách. Například dnes Správa Národního parku zveřejnila fotografii bezmála dvou set turistů, kteří měli jedno společné - plán pozorovat východ slunce z vrcholu Sněžky.

Foto: Krkonošský národní park

Hromadné sledování východu slunce na Sněžce.

Sněžka obsypaná turisty

Sněžka je jedno z míst, kterého se týká overturismus. Co ho způsobuje a co se s tím dá dělat? Pusťte si Stopáž:

Trendy plogging

Jsou ale i tací, kteří se snaží přírodu čistit. „Naštěstí během posledních let řada lidí odnáší nejenom to, co si sami přinesou, ale odnášejí toho víc, spontánně sbírají odpadky,“ chválí Drahný.

K úklidu vybízí například spolek FOR4EST. Ten vznikl z dobrovolníků, kteří už dříve pořádali úklidy lesa jako součást dětských letních táborů. Seznamují děti i dospělé s tříděním a recyklací odpadů nebo s aktuálními tématy z oblasti ochrany životního prostředí a globálními ekologickými problémy.

Další z možností, jak lesům pomoci, je takzvaný plogging. Myšlenka je jednoduchá – lidé běhají a přitom sbírají odpad, kterého je plno nejen kolem běžeckých tras. Tradičnímu tréninku tak dávají nový rozměr a odpady při běhu vrací tam, kam patří – do recyklačních kontejnerů.

„Plogging spojuje pohyb, který je prospěšný pro naše tělo i mysl, s dobrou věcí a péčí o naši planetu. A stává se novým fitness trendem. Nemusíte být perfektní běžec, každý kus a každý kilometr se počítá,“ stojí na webových stránkách projektu Plogging Česko.

Mezi iniciativy, které se snaží vyzývat k čištění přírody, patří i projekt Ukliďme Česko. Jeho cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Nejbližší úklidový den vyhlásili organizátoři na sobotu 17. září 2022, přidat se může kdokoliv.

Jak se zapojit do čištění lesů?

Čistý les

Projekt vznikl z iniciativy spolku FOR4EST z.s., který se zaměřuje na aktivní ekologii. Účastníci pořádaných akcí fyzicky pomáhají s čistěním lesa a získávají zajímavé informace.

Plogging

Jednoduchá aktivita kombinující běhání a sbírání odpadků. Zrodil se ve Švédsku v roce 2016 a okamžitě se rozběhl i do dalších zemí. V létě 2018 přiběhl pod hlavičkou Asociace společenské odpovědnosti také do Česka.

Ukliďme Česko

Dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

Reklama

Doporučované