Hlavní obsah

Rath opustil vězení. Do politiky se vrátit nechci, řekl doma v Hostivici

David Rath během úterý opustil věznici v Brně.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Bývalý středočeský hejtman a vlivný politik ČSSD dnes dopoledne opustil věznici. O jeho podmínečném propuštění rozhodl Krajský soud v Brně.

Článek

Krátce po půl dvanácté se otevřely dveře brněnské věznice a David Rath bez jediného slova nastoupil do modré dodávky a odjel. Skončil tak jeho pobyt za mřížemi, kde i s vazbou strávil téměř čtyři roky.

Později vpodvečer na improvizovaném briefingu v restauraci v Hostivici, kde bydlí, řekl, že bude ještě několik týdnů dojíždět do brněnské věznice jako lékař na částečný úvazek. Připouští, že udělal řadu chyb. Do politiky se vrátit nechce, dodal.

Rathovo podmínečné propuštění se sedmiletou zkušební dobou schválil už loni v listopadu Městský soud v Brně. Jeho cestu na svobodu však oddálila státní zástupkyně Adriana Valcová, která proti verdiktu podala stížnost.

Definitivně v úterý rozhodl v neveřejném jednání Krajský soud v Brně. Stížnost státního zastupitelství zamítl a do věznice tak putoval příkaz k okamžitému propuštění bývalého vlivného politika ČSSD.

Rath byl ve vězení od října roku 2019. V brněnských Bohunicích si odpykával sedmiletý trest za korupci, předcházelo mu Rathovo zadržení s „krabicí od vína“. Jeden z nejznámějších českých vězňů se za mřížemi vrátil ke své lékařské praxi. Na tamní zdravotním středisku vypomáhal i v době vrcholící covidové epidemie. A právě to mu ke dřívějšímu propuštění pomohlo.

Soudce Josef Tatíček v usnesení ocenil Rathovo příkladné chování za mřížemi. „Dostal pět pochval. Myslím, že jsem se s takovým počtem nesetkal. Pro nápravu udělal maximum,“ uvedl mimo jiné soudce v listopadu.

Návrhem na podmíněné propuštění se zabývaly brněnské soudy, protože si tam někdejší výrazný politik ČSSD si odpykával trest.

Úterní jednání bylo neveřejné, soud rozhodl takzvaně od stolu. Při jednání senátu tak Rath nebyl přítomen, stejně tak ani jeho advokát či žalobkyně.

Foto: ČTK

David Rath nasedá do vozu, kterým opustil brněnskou věznici.

Rathova kauza se před soudy dlouho vlekla, sám politik ji natahoval různými prostředky. Loni v listopadu u městského soudu při rozhodování o svém propuštění však působil pokorně. „Nerozporuju teď platný rozsudek. Beru ho, popisuje to (jednání) jako přijetí úplatku. Neříkám, že to není pravda. Přijímám hodnocení jako takové. Dokonce rozumím, proč je tak soud hodnotil. V téhle chvíli je ani nemám šanci rozporovat,“ řekl mimo jiné Rath.

Vše doplatím, řekl

Před soudem avizoval, že chce pokračovat v lékařské praxi. Plánuje se vrátit na kliniku své manželky Evy v Hostivici u Prahy. A dva dny v týdnu by podle svých slov dojížděl buď do věznice Brno, nebo Praha-Ruzyně. Podle svých odhadů si tak může vydělat 80 až 100 tisíc korun měsíčně, čímž může snadněji splatit peněžitý trest, vyměřený soudy.

Rath má zaplatit deset milionů korun, z částky uhradil asi polovinu. Pokud by nedoplatil zbytek, může skončit na další rok a čtvrt za mřížemi. „Jsem si toho plně vědom, beru to. Je to pro mě největší motivační tlak částku zaplatit. Pokud bych ji nezaplatil, vracím se zpátky do vězení,“ uvedl Rath.

Soudy mu zároveň uložily sedmiletý zákaz činnosti ve veřejných funkcích. Teoreticky může kandidovat, nesmí se však po tuto dobu stát třeba starostou. „Odsouzenému byl … uložen také trest zákazu činnosti spočívající ve výkonu funkce a zaměstnání ve výkonných orgánech veřejné správy a územní samosprávy včetně funkcí a zaměstnání v Regionálních radách, Regionálních operačních programů na dobu 7 let,“ píše se v rozsudku. Jak ale v úterý Rath řekl, do politiky už nechce.

Rath před soudem rozebral, co jej k přijetí úplatku vedlo. „Byl to souběh unikátních okolností, které nastaly. Byl jsem v pozici hejtmana, v pozici volebního lídra do parlamentních voleb, volebního lídra do krajských voleb, člověka blízkého vedení ČSSD. Vyvodil jsem si proto pro sebe poučení, závěr. Již nikdy více,“ uvedl a dodal, že do vězení už se vrátí maximálně jako zaměstnanec.

Bývalý středočeský hejtman si polovinu sedmiletého trestu odseděl loni v říjnu, podle zákona pak mohl soudy požádat o propuštění.

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

V dubnu se odvolací vrchní soud bude zabývat druhou větví kauzy. V ní Krajský soud v Praze prodloužil Rathovi nepravomocně trest ještě o rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované