Hlavní obsah

Soudce napsal, proč Zemanovi neprošla poslední pomluva

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Podle nepravomocného rozsudku se má prezident Miloš Zeman omluvit Zdeňku Šarapatkovi.

Reklama

Písemný rozsudek ve sporu o výrok Miloše Zemana je hotový. Prezidentovi tak začala běžet lhůta, během níž se může odvolat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rakovnický soudce Vladimír Loutocký po necelém měsíci dokončil práci na písemném znění rozsudku, podle kterého se má prezident Miloš Zeman omluvit bývalému členovi Rady České televize Zdeňku Šarapatkovi.

Důvodem je Zemanův výrok pronesený během televizního rozhovoru v listopadu 2017, kdy prezident řekl, že Šarapatka byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost.

Soudce Loutocký však rozhodl, že prezident nemluvil pravdu. V písemném verdiktu mimo jiné píše, že Zeman ve zmíněném rozhovoru chtěl Šarapatku pomluvit, protože ho také označil za ubožáka.

„Smyslem bylo se o žalobci (Zdeňku Šarapatkovi) vyjádřit hanlivě, a předmětný výrok tak nelze vnímat jinak, než že má především difamační (pomlouvačný) charakter a dotýká se profesní cti a vážnosti žalobce,“ napsal v rozsudku soudce Loutocký.

Dokument, který mají Seznam Zprávy k dispozici, rozeslal zúčastněným stranám.

Znamená to mimo jiné, že od pondělí začíná Miloši Zemanovi běžet patnáctidenní lhůta na případné odvolání. Jeho advokát Marek Nespala potvrdil, že se proti rozsudku bránit budou.

„Odvolávat se budeme určitě, neboť nebyl zjištěn skutkový stav věci, aby bylo možné objektivně rozhodnout. Podrobná argumentace bude samozřejmě vycházet z písemného odůvodnění rozhodnuti o vyhovění žalobě,“ uvedl Nespala.

Před soudem se Zeman, respektive jeho obhájce, bránili tím, že tehdejšímu šéfovi Úřadu vlády Karlu Březinovi dal Zeman jako tehdejší premiér pokyn, aby se Šarapatkou ukončil pracovní poměr. Jenže před soudem byl v tomto bodě předložen jako důkaz novinový článek, v němž Březina mluví o tom, že Šarapatka dal sám výpověď.

Zeman vs. Šarapatka

Ve sporu jde o výrok Miloše Zemana, který o Šarapatkovi řekl, že v minulosti byl jako člen sboru poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Bylo to v době, kdy byl Zeman premiérem a Šarapatka jako poradce ve službách vlády působil.

Soudy už dříve za Zemanův výrok Šarapatkovi jednu satisfakci přiznaly, za prezidenta se omluvilo Ministerstvo financí. Poté se obrátilo na Ústavní soud a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident.

A tak nyní Šarapatka u Okresního soudu v Rakovníku usiluje o omluvu přímo od Miloše Zemana. Soud mu dal zatím nepravomocně za pravdu. Kvůli tomu, že Nespala odvolal, se případem bude zabývat Krajský soud v Praze.

Svědectví, které by verdikt nezměnilo

Miloš Zeman chtěl, aby Březina u soudu vypovídal jako svědek. Jenže ten se omluvil. Podle soudce Loutockého by však na jeho rozhodnutí – že se má Zeman omluvit – nic nezměnilo ani to, kdyby Březina u soudu potvrdil, že pokyn vyhodit Šarapatku od Zemana tehdy dostal.

„Pokud by žalovaný (Miloš Zeman) takový pokyn vydal a následně byl (mylně) informován, že pokyn byl splněn, měl si v roce 2017 nejdříve zjistit fakta, že o žalobci (Zdeňku Šarapatkovi) prohlásí, že jej ‚vyhodil pro neschopnost‘,“ uvedl Loutocký.

„Míra jeho úsilí pak měla odpovídat především tomu, že byť daný výrok podle závazného názoru Ústavního soudu vynášel jako soukromá osoba, v kontextu celého televizního pořadu vystupoval v pozici prezidenta republiky a rozhovor byl veden s hlavou státu,“ doplnil rakovnický soudce.

Kdy bude pravomocný rozsudek?

Částečnou satisfakci za pomluvu si Zdeněk Šarapatka podle soudu už zajistil sám. Připomněl, že o Miloši Zemanovi například na svém Facebooku psal, že to je „hradní paralytik“, „zlej dědek“ nebo „poctivej kolaborant“, který veřejně lže a dehonestuje nepohodlné občany.

Podle soudce však tyto výroky měly mnohem menší veřejný dosah než slova pronesená prezidentem.

Na omluvu soukromým dopisem, kterou Šarapatka požaduje, tak má podle soudce Loutockého nárok. „Jde podle názoru soudu o prostou lidskou omluvu, která mu náleží,“ zdůvodnil soudce Loutocký.

Až se Miloš Zeman proti verdiktu odvolá, jak avizuje jeho advokát, kauzu bude řešit pražský krajský soud. Šarapatkův advokát Artur Ostrý zmínil, že díky tomu, jak rychle se rakovnický soud se sporem vypořádal, je možné, že pravomocný rozsudek padne ještě dříve, než Zeman skončí ve funkci prezidenta.

„Rozhodnost, jednoznačnost a včasnost, s jakou tak učinil, umožňuje věc pravomocně ukončit i s řízením o odvolání ještě za trvání prezidentského mandátu Miloše Zemana, což osobně spatřuji pro spravedlnost v této zemi za důležité,“ doplnil Ostrý.

Reklama

Doporučované