Hlavní obsah

Soudkyně se potřetí zastala Babiše. Omluva kvůli výrazu „psychopat“ neplatí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš se nemusí senátorovi Lukáši Wagenknechtovi zatím omlouvat.

Reklama

Odvolací soud zrušil rozsudek ve sporu mezi senátorem Lukášem Wagenknechtem a premiérem Andrejem Babišem.

Článek

Krajská soudkyně Hana Lojkásková zvrátila už třetí případ ve prospěch premiéra v demisi a lídra hnutí ANO Andreje Babiše.

Její senát v pondělí zrušil prvoinstanční rozsudek ve sporu, kdy podal žalobu na Babiše senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). Udělal to zejména proto, že o něm premiér opakovaně do médií uváděl, že je psychopat nebo že je součástí mafie, která ho chce zlikvidovat v politice.

Okresní soud Praha-západ se přiklonil na stranu Wagenknechta. Soudkyně Simona Kačerová rozhodla, že se mu má Andrej Babiš písemně omluvit.

Zdůvodnila to tím, že jako veřejně známé osobě – pedagogovi a auditorovi – mu byla způsobena újma, kterou nelze odčinit.

„Výrazy psychopat a udavač by jako újmu na svých právech pociťoval každý slušný občan. Výroky žalovaného (Andreje Babiše) přitahují pozornost veřejnosti, jsou opakovaně publikovány v médiích a je na ně reagováno na sociálních sítích,“ uvedla soudkyně v písemném zdůvodnění verdiktu.

Andrej Babiš se proti tomu odvolal. A teď Krajský soud v Praze původní verdikt zrušil, jak zjistily Seznam Zprávy. Z justiční databáze vyplývá, že odvolací senát soudkyně Lojkáskové tento verdikt vynesl 29. listopadu.

Další detaily nejsou známy. Mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá uvedla, že rozhodnutí zatím nebylo doručeno Wagenknechtovi, Babišovi ani jejich obhájcům.

„Dokud není rozhodnutí doručeno účastníkům řízení, nemohu se k němu vyjadřovat,“ uvedla Černá.

Spor však bude znovu řešit u okresního soudu soudkyně Kačerová.

Soudkyně Hana Lojkásková v uplynulých měsících podobné případy s Babišem v roli žalovaného řešila. A dvakrát senát zvrátil původní rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ, který nařídil Babišovi omluvu.

Šlo o spory, které s Andrejem Babišem vedl bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek, respektive občanská aktivistka Jana Filipová, o níž premiér řekl, že proti němu chodí demonstrovat za peníze.

A zatímco Okresní soud Praha-západ rozhodl, že se Babiš má Kalouskovi a Filipové omluvit, tak odvolací senát obě rozhodnutí změnil. Řekl, že se jim premiér omlouvat nemusí.

Reklama

Doporučované